II Ogólnopolski Turniej Kucharski
W dniach 19-20 kwietnia 2018 r. w naszej szkole odbyła się II edycja Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego pod patronatem Poznańskiego Klubu Biesiadników. Organizatorami jego była Wielkopolska Izba Rzemieślnicza oraz Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu. Turniej adresowany był do uczniów kształcących się w zawodzie kucharz. O tytuł najlepszego walczyło 9 uczniów z całej Polski. Uczestnicy turnieju mieli możliwość sprawdzić swoją wiedzę teoretyczną i umiejętności praktyczne oraz zaprezentować swój talent podczas przygotowywania potrawy konkursowej na temat: „Pierogi w różnych odsłonach”. Rywalizację rozpoczęły dwa quizy. Pierwszy z nich obejmował wiedzę ogólną z zakresu sporządzania potraw i napojów, drugi natomiast, zagadnienia związane z produktami zbożowymi. Kolejnym etapem były trzy zadania praktyczne, w ramach których uczniowie musieli wykazać się znajomością różnych surowców pochodzenia roślinnego: kasz, makaronów oraz ziół doniczkowych. Ostatnia część polegała na wykonaniu potrawy konkursowej zgodnie z tematyką turnieju. W skład jury oceniającego Turniej zasiedli: przewodniczący Pan Hieronim Jurga – przedstawiciel Wielkopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy oraz szef kuchni restauracji ABC Kuchni; zastępca przewodniczącego Pan Wojciech Wojtkowiak – przedstawiciel Poznańskiego Klubu Biesiadników oraz szef kuchni restauracji „Salon z ogrodem”; Pan Juliusz Podolski – krytyk kulinarny i przedstawiciel Poznańskiego Klubu Biesiadników; Pan Andrzej Gołąbek – szef kuchni restauracji „Republika Róż”. Ponadto w jury zasiadła Pani Karolina Mikołajczyk – Nieckarz, kierownik naszej szkolnej pracowni oraz jeden z nauczycieli wyłoniony w drodze losowania – Pani Karolina Strybe – Mazurczak. Laureatami Turnieju zostali: I miejsce – Tomasz Filip Przybylak z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej – Karamać w Gorzowie Wielkopolskim, II miejsce – Natalia Bosacka z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu, III miejsce – Sebastian Bilski z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu, IV miejsce – Filip Saks z Zespołu Szkół im. Adama Mickiewicza w Objezierzu, V miejsce – Eliza Magdalena Rydz z Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 w Poznaniu, VI miejsce – Kamil Szymański z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Gnieźnie. Ponadto w Turnieju udział wzięli: Adam Krzysztof Tabaka z Zespołu Szkół im. Adama Wodziczki w Mosinie, Natalia Popko z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Legnicy oraz Ewelina Naliwajko z Branżowej Szkoły I Stopnia w Wasilkowie. Zdobywcy pierwszych sześciu miejsc, którzy odbywają praktyki w zakładach zrzeszonych w Izbie Rzemieślniczej, podczas uroczystego zakończenia Turnieju, które odbyło się w Izbie Rzemieślniczej, otrzymali zaświadczenia, na podstawie których będą zwolnieni z części praktycznej egzaminu zawodowego. Dzięki hojności naszych sponsorów, turniej uświetniły atrakcyjne nagrody dla zwycięzców i pozostałych uczestników. W ramach Turnieju odbył się również pokaz kulinarny prowadzony przez Pana Marcina Stelmaszyka. Zwycięzcom i uczestnikom gratulujemy wiedzy i umiejętności oraz pomysłowości i kreatywności podczas wykonywania potraw konkursowych. Jury dziękujemy za profesjonalizm, rzetelność i sumienność podczas oceniania zmagań konkursowych oraz za cenne wskazówki i porady udzielane uczestnikom turnieju.
Strona główna ZSPS
DSC_0001
DSC_0002
DSC_0003
DSC_0004
DSC_0005
DSC_0024
DSC_0033
DSC_0034
DSC_0040
DSC_0056
DSC_0058
DSC_0063
DSC_0067
DSC_0069
DSC_0070
1 2 3 4 5 6 7 8 Następny slajd
pokaz slajdów
© ZSPS w PoznaniuStrona główna ZSPS
loading