SYMBOL
CYFROWY ZAWODU
512001
CYFROWY ZAWODU
512001
|
KUCHARZ
| ||
|
KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE |
| HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań |
| OPIS ZAWODU |
|---|
| Podstawowymi zadaniami kucharza są produkcja oraz ekspedycja potraw i napojów. Kucharz sporządza różne potrawy z surowców roślinnych i zwierzęcych, wyroby ciastkarskie, desery oraz napoje z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych. Wykonując swoje zadania zawodowe, dba o jakość sporządzanych potraw i napojów, Przestrzega także zasad racjonalnego żywienia. |
| KSZTAŁCONE UMIEJĘTNOŚCI |
Kucharz potrafi:
|
| MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA |
| Miejscem pracy kucharza są zakłady gastronomiczne typu otwartego i zamkniętego, w tym restauracje hotelowe, gastronomia sieciowa, firmy cateringowe oraz przedsiębiorstwa zajmujące się przygotowywaniem, produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych. |