Pracownia przetwórstwa mięsa

Pracownia wyposażona w specjalistyczne urządzenia do produkcji wędliniarskiej, takich jak: wilk, kuter, mieszałka do farszu, nadziewarka, nastrzykiwarka, masownica, komora wędzarnicza, kocioł warzelny oraz drobny sprzęt rzeźniczo – wędliniarski.

Pracownia składa się z kilku pomieszczeń:

  • pomieszczenia do rozbioru mięsa, w którym utrzymywana jest niższa temperatura niż w innych pracowniach;
  • pracowni wyrobu wędlin, gdzie odbywa się produkcja wędlin i garmażerki;
  • komór chłodniczych, w których następuje dojrzewanie wędlin i są przechowywane wyroby gotowe;
  • magazynów mięsa, przypraw i drobnego sprzętu.

W pracowni odbywają się zajęcia dla uczniów technikum technologii żywności o specjalności wędliniarstwo oraz przetwórstwo mięsa.

Na warsztatach uczniowie pod opieką nauczycieli oraz mistrza masarstwa i wędliniarstwa uczą się rozbioru mięsa na elementy kulinarne oraz wyrobu różnych wędlin, począwszy od szynki, po kiełbasy i wędliny podrobowe. Młodzież poznaje także dekorację wyrobów garmażeryjnych, sposób komponowania półmisków z wędlinami, co rozwija ich umiejętności twórcze i estetyczne.

Skip to content