SYMBOL
CYFROWY ZAWODU
751108
CYFROWY ZAWODU
751108
|
PRZETWÓRCA MIĘSA
| ||
|
KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE |
| SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych |
| OPIS ZAWODU |
|---|
| Przetwórca mięsa wykonuje czynności produkcyjno-technologiczne związane z rozbiorem mięsa, jego magazynowaniemi i przygotowywaniem do dystrybucji oraz związane z produkcją przetworów mięsnychi tłuszczowych. W zawodzie przetwórca mięsa szczególnie ważna jest staranność, precyzyjność i sprawność sensomotoryczna (zmysł, smak i wrażliwość węchowa), które są niezbędne przy ocenie organoleptycznej produkowanych wyrobów. |
| KSZTAŁCONE UMIEJĘTNOŚCI |
Przetwóca mięsa potrafi:
|
| MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA |
| Przetwórca mięsa może pojąć pracę w zakładach przemysłowych oraz rzemieślniczych, wytwarzających wyroby mięsne i tłuszczowe. Przetwórca mięsa może zajmować się także rozbiorem elementów półtusz zwierząt rzeźnych, produkcją wędlin i wyrobów garmażeryjnych oraz przygotowywaniem ich do dystrybucji w supermarketach w dziale mięsnym. |