SYMBOL
CYFROWY ZAWODU
343404
CYFROWY ZAWODU
343404
|
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
| ||
| KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE |
| HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań |
| HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych |
| OPIS ZAWODU |
| Technik żywienia i usług gastronomicznych jest zawodem związanym z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia. Uczniowie uczą się urządzać zakłady gastronomiczne, gospodarstwo domowe, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. |
| KSZTAŁCONE UMIEJĘTNOŚCI |
Technik żywienia i usług gastronomicznych potrafi:
|
| MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA |
| Absolwent szkoły może znaleźć zatrudnienie we wszystkich typach zakładów gastronomicznych: restauracjach, barach, kawiarniach, stołówkach, domach opieki, itp. oraz prowadzić własną działalność gospodarczą. |