Jarmark Wielkanocny w Szreniawie 2024

W dniach 23 i 24 marca wraz z nadejściem wiosny Nasza szkoła uczestniczyła na terenie Muzeum Narodowe Rolnictwa I Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie w Regionalnym Konkursie Kulinarnym „Na Wielkanocnym Stole 2024”. Potrawami Konkursowymi ZSPS  były: Szynka z tłuszczykiem, Biała kiełbasa oraz Żurek Wielkanocny. Z pośród prawie 90 wystawionych do Konkursu potraw wielkanocnych ZSPS w Poznaniu został  Laureatem  II miejsca w Kategorii specjalnej dla Szkół Gastronomicznych za piękną i smaczną Szynkę z Tłuszczykiem  a jednocześnie otrzymał dwa wyróżnienia w Kategorii Potrawy Mięsne za Szynkę z Tłuszczykiem, Żurek Wielkanocny i Białą kiełbasę. Jurorem konkursu „Na Wielkanocnym Stole 2024” oraz gościem Jarmarku Wielkanocnego w Szreniawie była Katarzyna Bosacka.  W trakcie trwania Jarmarku uczniowie Naszej szkoły wraz z nauczycielkami zaprezentowały sposób przygotowania Żurku  wielkanocnego na zakwasie według tradycyjnej receptury wraz z  degustacją. Obok stoiska ZSPS był zaprezentowany również pokaz białej kiełbasy z degustacją przez Pana Przemysława Tecława.  Cieszymy się, że kolejny raz nasza Szkoła czyli ZSPS w Poznaniu zaliczyła podium w Konkursie.

Pokaz układania wędlin

Dnia 12 marca 2024r. przy okazji  odbywającego się w naszej szkole VIII Turnieju Kucharskiego odbył się w również  pokaz wędliniarski z zakresu przygotowywania platerów.

Naszymi gośćmi  byli Pani Teresa i Krystian Dreszler,  którzy podzielili się z nami swoją wiedzą i doświadczeniem oraz zachęcili uczniów do aktywnego udziału w pokazie.

Za wiedzę, możliwość nauki tej sztuki i przemiłą atmosferę serdecznie dziękujemy.

VIII Ogólnopolski Turniej Kucharski

W dniach 12-13 marca 2024 r. w naszej szkole odbyła się VIII edycja Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego pod patronatem Krajowej Rady Gastronomii i Cateringu. Organizatorami są: Wielkopolska Izba Rzemieślnicza, Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy oraz Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu. Sekretarzami Turnieju odpowiedzialnymi za organizację oraz opracowanie merytoryczne są: Małgorzata Mager i Anna Saj. Tegoroczna edycja finansowana była z programu Fundusze Promocji.

O tytuł najlepszego walczyło w tym roku 11 uczniów kształcących się w zawodzie kucharz. Reprezentowali oni 6 szkół z województwa lubelskiego, podlaskiego, zachodniopomorskiego oraz wielkopolskiego. Uczestnicy Turnieju mieli możliwość sprawdzić swoją wiedzę teoretyczną i umiejętności praktyczne oraz zaprezentować swój talent podczas przygotowywania potrawy konkursowej z wykorzystaniem wieprzowiny i jej przetworów.

Rywalizację rozpoczął quiz obejmujący wiedzę ogólną z zakresu przygotowania i wydawana dań. Po nim młodzież odpowiadała na pytania quizowe z charakterystyki towaroznawczej mięsa zwierząt rzeźnych, jego składu chemicznego i wartości odżywczej, obróbki wstępnej i cieplnej oraz znajomości potraw z jego wykorzystaniem.  Kolejnym etapem były trzy zadania praktyczne, w ramach których uczniowie rozróżniali różne rodzaje produktów spożywczych, które ufundowała forma Selgros Cash&Carry. W ostatnim etapie Turnieju uczestnicy wykonywali według opracowanej przez siebie receptury potrawy konkursowe, w których królowała wieprzowina i jej przetwory.  Uczniowie zmotywowani chęcią wygranej z wielkim zapałem przystąpili do wykonania potrawy konkursowej zgodnie z tematyką Turnieju. Wszyscy uczestnicy wykazali się ogromnym profesjonalizmem i sercem do gotowania. Wykonane przez uczestników potrawy były arcydziełami na talerzu, cieszyły nie tylko oko, ale także podniebienie. Poziom uczestników był bardzo wysoki i wyrównany.

W skład jury oceniającego uczestników Turnieju zasiedli: przewodniczący: Wojciech Wojtkowiak, wiceprzewodniczący: Andrzej Gołąbek oraz członkowie jury: gość specjalny – Tomasz Jakubiak oraz Grzegorz Gajda, Marcin Stelmaszyk, Karolina Mikołajczyk – Nieckarz i Sabina Guz.

Laureatami Turnieju zostali:

  • I miejsce: Franciszek Wachowiak z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu,
  • II miejsce: Eryk Rewers z Zespołu Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie oraz Jakub Sękowski z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu,
  • III miejsce: Bartosz Sokołowski z Zespołu Szkół nr 2 im. Bolesława III Krzywoustego w Kołobrzegu.

Nagroda specjalna za kreatywność przyznana została w tym roku Bartoszowi Sokołowskiemu z Kołobrzegu.

Zdobywcy pierwszych sześciu miejsc, którzy odbywają praktyki w zakładach zrzeszonych w Izbie Rzemieślniczej, podczas uroczystego zakończenia Turnieju, które odbyło się w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej, otrzymali zaświadczenia upoważniające do zwolnienia z części praktycznej egzaminu czeladniczego.

Natomiast laureaci i finaliści Turnieju, którzy otrzymali minimum 50% punktów, a podlegają pod Okręgową Komisję Egzaminacyjną, otrzymali zaświadczenia zwalniające z części pisemnej egzaminu zawodowego.

Dzięki hojności naszych licznych sponsorów Turniej uświetniły atrakcyjne nagrody dla wszystkich uczestników Turnieju, a zdobywcom 3 pierwszych miejsc wręczone zostały także statuetki i medale. Wszyscy finaliści, szkoły, które reprezentowali oraz zakłady pracy przygotowujące uczniów do udziału w Turnieju otrzymali pamiątkowe dyplomy.

Laureatom i finalistom gratulujemy wiedzy i umiejętności oraz pomysłowości i kreatywności podczas wykonywania potraw konkursowych. Życzymy odwagi i motywacji do podejmowania kolejnych nowych wyzwań, które zaowocują sukcesami.

Jury dziękujemy za profesjonalizm, rzetelność i sumienność podczas oceniania zmagań konkursowych oraz za cenne wskazówki i porady udzielane uczestnikom turnieju.

Do zobaczenia za rok!

Małgorzata Mager

Anna Saj

Finał XXV Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności

W dniach 11 i 15 marca 2024 roku odbył się finał XXV Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy
o Żywności.  Organizatorem Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności jest Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Katedra Jakości i Bezpieczeństwa Żywności z siedzibą Komitetu Głównego w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.

W eliminacjach szkolnych brało udział 1224  uczniów z 81 szkół. W etapie okręgowym uczestniczyło 235 uczniów z 60 szkół. Do finału zakwalifikowano 147 uczniów z 49 szkół, w tym sześcioro uczniów  Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.

W tym roku szkolnym test został przeprowadzony w formie on-line. Na podstawie testu wyodrębniono 13 laureatów z Rypina, Kielc, Bydgoszczy, Tomaszowa Mazowieckiego i Iwonicza-Zdroju.

Grupa uczestników przystąpiła do etapu ustnego, który składał się z dwóch części. W pierwszej części finaliści odpowiadali na pytania indywidualne z bloku przetwórczego a w drugiej na pytania wspólne z 3 bloków: przetwórczego, analitycznego i ekonomicznego.

Z etapu ustnego wyodrębniono sześcioro laureatów, którzy zdobyli największą ilość punktów z części pisemnej i ustnej.

Zawodnicy przystąpili do ostatniej części olimpiady, którą był Quiz.

Laureaci  odpowiadali na pytania quizowe z bloku przetwórczego, analitycznego i ekonomicznego.

Zwycięzcą Olimpiady został Konrad Majewski z Zespołu Szkół nr 3 w Rypinie.

Laureaci etapu centralnego  Olimpiady wykazali się wysokim poziomem wiedzy i umiejętności.

Jesteśmy dumni, że wśród finalistów są nazwiska uczennic z naszej szkoły z klasy  5PT Kornelia Brzechczyn, z klasy 4T Marta Wrzaskowska.

 

Gratulujemy!

Sekretarz Olimpiady Małgorzata Balcerek

z-ca sekretarza Hanna Litkowska

DZICZYZNA PO WIELKOPOLSKU

5 marca 2024 w Naszej szkole tj. w ZSPS odbyła się I Edycja Konkursu pt. „Dziczyzna po wielkopolsku”.

Uczniowie różnych szkół z Wielkopolski mogli pochwalić się swoimi umiejętnościami kulinarnymi. Młodzież do konkursu przygotowywała danie zasadnicze, w którym królowało mięso z Jelenia i dzika.  W Jury konkursowym zasiadali zaproszeni goście w składzie: Pan Marcin Buliczak – Myśliwy, Pan Marcin Sadowski właściciel, a zarazem szef Restauracji Hyćka oraz Pan Przemysław Tecław – Kierownik Muzeum Gospodarki Mięsnej w Sielinku. W trakcie trwania konkursu młodzież dowiedziała się między innymi o tym, dlaczego mięso zwierząt łownych jest tak wartościowe i cenione na całym świecie. Komisja konkursowa miała bardzo trudne zadanie, ponieważ wszystkie dania były pomysłowe i smaczne – każde z nich nawiązywało do dziczyzny po wielkopolsku. Ocenie podlegał nie tylko smak potraw, ale także takie walory jak estetyka wykonania, pomysłowość oraz związek z tematyką konkursu. Oprócz dziczyzny w daniach znalazło się mnóstwo innych fantastycznych dodatków. Ostatecznie po skosztowaniu wszystkich dań oraz po intensywnej dyskusji komisja przyznała:

I miejsce Klaudii Szymkowiak z Zespołu  Szkół Rolniczych im. gen. Jana Henryka Dąbrowskiego w Środzie Wielkopolskiej

II miejsce Aleksandrze Bąkowskiej z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego  w Poznaniu

III miejsce Annie Paluch z Zespołu Szkół Niepublicznych  w Gąsawie

IV miejsce Marcinowi Dąbkowskiemu z Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Jana Amosa Komeńskiego w Lesznie.

Dziękujemy Pani Dyrektor Zuzannie Szmyt  z ZSPS w Poznaniu za możliwość zorganizowania takiego fantastycznego Konkursu, gościom zasiadającym w Jury konkursowym, nauczycielom  którzy zgłosili i fachowo przygotowali uczniów do konkursu oraz szefowi kuchni Restauracji Lizawka Panu Arturowi Piotrowskiemu  za przygotowanie uczennicy do I Edycji konkursu „Dziczyzna po wielkopolsku”.

Do zobaczenia za rok – organizatorki Konkursu.

XV Wielkopolski Konkurs Recytatorski „Poznańskie dziewiątki”

Sześcioro uczniów naszej szkoły wzięło udział w jubileuszowym XV Wielkopolskim Konkursie Recytatorskim „Poznańskie dziewiątki”.  Konkurs odbył się pod hasłem: „O, cóż jest piękniejszego niż wysokie drzewa (…) Zapach wody, zielony w cieniu, złoty w słońcu…”

Miło nam poinformować, że dwie osoby dostały się do ścisłego finału konkursu, który odbył się 29 stycznia 2024 r.

Weronika Kubale z klasy 4T zdobyła trzecie miejsce, a Oliwia Florkowska z klasy 5 PHB zdobyła wyróżnienie. 

Gratulujemy laureatkom.

32 FINAŁ WOŚP

32 finał WOŚP przeszedł do historii! Wspaniala atmosfera, pobity kolejny rekord!
@Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego jak co roku włączył się do działania! Zorganizowaliśmy akcje pieczenia ciastek, podczas której uczniowie wraz z nauczycielami wypiekali 3200 na 32FINAL! Ciacha zostały przekazane wolontariuszom, by częstowali nimi darczyńców
Do naszej szkolnej puszki stacjonarnej zebraliśmy 5️⃣5️⃣0️⃣.8️⃣4️⃣zł!!!
A na światełko do nieba przekazaliśmy dwa wspaniale brownie, którymi częstowaliśmy uczestników koncertu finałowego w Sztabie @WOŚP Mosina!

Skip to content