EuroSkills 2023

W dniach 9-10 marca w Zespole Szkól Przemysłu Spożywczego odbyły się eliminacje edycji specjalnej zawodów EuroSkills Gdańsk 2023. Zmagania toczyły się w dwóch dyscyplinach Piekarstwo i Rzeźnictwo.

 

WorldSkills promuje kształcenie i szkolenie zawodowe zorientowane na usługi w całej Europie. Współpracując z młodymi ludźmi, nauczycielami, rządami i przemysłem, aby pomóc przygotować dzisiejszą siłę roboczą i talenty do zawodów przyszłości. Daje młodym profesjonalistom szansę konkurowania, zdobywania doświadczenia i uczenia się, jak stać się najlepszym z najlepszych w wybranej przez nich umiejętności lub branży.

W eliminacjach z piekarstwa startowało 5 uczniów z trzech różnych szkół. Wszyscy uczestnicy stanęli na wysokości zadania i po kilku godzinach pracy mogliśmy oglądać różne wyroby piekarskie zarówno z pieczywa wyborowego i półcukierniczego jak i eksponaty artystyczne. Wszystkie prace i prezentacje były wykonane z pełnym zaangażowaniem, ale zwycięzca mógł być tylko jeden. Zawodnikiem , który będzie reprezentował Polskę podczas zawodów EuroSkills w Gdańsku została Paulina Niedźwiecka – uczennica klasy 4PT. Przed nią kolejne miesiące przygotowań do konkursu pod okiem eksperta piekarstwa pani Marii Lutowskiej. Serdecznie gratulujemy Paulinie.

W eliminacjach z rzeźnictwa startowało 7 uczniów z całej Polski. Uczniowie w ciągu ośmiu godzin pracy mieli do wykonania rozbiór mięsa wieprzowego, klasyfikacja poszczególnych elementów, wykonanie farszu na białą kiełbasę, nadziewanie i formowanie kiełbas oraz przygotowanie talerza wędlin. Poziom konkurencji był na bardzo wysokim poziomie, komisja wyłoniła ex aequo dwa pierwsze miejsca. Zawodnicy, którzy będą reprezentować Polskę to ambasadorzy Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu Antoni Glaeser i Igor Fąferek. Ekspertem, który przygotowuje uczestników do kolejnej edycji jest nauczyciel przedmiotów zawodowych Tomasz Borowy.

Skip to content