Pracownia kucharska

Pracownia bogato wyposażona w kuchenki indukcyjne, piec konwekcyjno – parowy, kuchenkę mikrofalową, termomixy, sous vide, miksery planetarne, gastronomiczny ekspres ciśnieniowy do kawy, stoły ze stali nierdzewnej oraz drobny sprzęt gastronomiczny, jak i zastawę stołową.

Na pracowni zajęcia odbywają uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych, technikum hotelarstwa oraz kucharze.

Podczas zajęć uczniowie pod opieką nauczycieli uczą się podstawowych technik obróbki kulinarnej. Począwszy od obierania, krojenia, gotowania, pieczenia, smażenia i duszenia, po wydawanie, dekorowanie i zestawianie potraw.

Uczniowie poznają różne techniki kulinarne, te tradycyjne, jak i te innowacyjne. Poznają metody wykorzystania sprzętów usprawniających pracę w kuchni, takich jak termomixy, czy sous vide. Na pracowni młodzież poznaje zasady nakrywania do stołu z zastosowaniem bielizny stołowej jak i garnituru zastawy stołowej wraz ze sztućcami.

Na pracowni często gościmy współpracujących z nami szefów kuchni, którzy pokazują swoją pasję do gastronomii, a podczas przygotowań do ogólnopolskich konkursów gastronomicznych przybliżają młodzieży artyzm związany z zawodem.

Skip to content