VI Ogólnopolski Turniej Kucharski

W dniach 29-30 marca br. odbyła się VI edycja Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego pod patronatem Krajowej Rady Gastronomii i Cateringu. Organizatorami turnieju byli Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu, Ogólnopolski Cech Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy i Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.

Tematem przewodnim tegorocznego konkursu były „Ryby”. W turnieju wzięło udział 15 uczestników, którzy reprezentowali 9 szkół z 6 województw – lubelskiego, mazowieckiego, łódzkiego, kujawsko-pomorskiego, zachodniopomorskiego i wielkopolskiego. Zmagania konkursowe obejmowały quiz z wiedzy ogólnej z zakresu przygotowania i wydawania dań oraz zagadnienia związane z rybami i owocami morza, a także trzy zadania praktyczne. W ramach zadań praktycznych uczestnicy rozpoznawali rodzaje owoców suszonych, sosów oraz wędlin. Umiejętności i talent kulinarny sprawdzane były podczas części praktycznej konkursu, który polegał na przygotowaniu i zaprezentowaniu na talerzu autorskiej potrawy konkursowej zgodnej z hasłem przewodnim turnieju. Autorzy potraw z rybą w roli głównej, wykazali się innowacyjnym, kreatywnym i smacznym potraktowaniem pierwszoplanowego składnika.

Zwycięzcami konkursu zostali:

·         pierwsze miejsce: Gabriela Michalczyk z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. Jana  i Jędrzeja Śniadeckich w Poznaniu,

·         drugie miejsce: Marta Krzywińska z Zespołu Szkół nr 5 im. Jana Pawła II w Lublinie,

·         trzecie miejsce: Jakub Marian Gołuchowski z Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu.

·         Nagroda za kreatywność: Justyna Koperska z Zespołu Szkół Technicznych im. Gen. prof. Sylwestra Kaliskiego w Turku.

Laureaci turnieju – zdobywcy pierwszych sześciu miejsc, którzy odbywają praktyki w zakładach zrzeszonych w Izbie Rzemieślniczej, zostali zwolnieni z części praktycznej egzaminu czeladniczego. Laureaci oraz 9 finalistów podlegających pod OKE, zostali zwolnieni z części pisemnej egzaminu. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali uprawnienia do przyjęcia na studia z pominięciem postępowania kwalifikacyjnego na kierunek bioinżynieria produkcji żywność na Uniwersytecie Warmińsko – Mazurskim w Olsztynie.

Uczestnicy konkursu otrzymali cenne nagrody rzeczowe i finansowe ufundowane przez naszych sponsorów oraz pamiątkowe dyplomy, a zdobywcy pierwszych trzech miejsc także statuetki i medale.

Wszystkim laureatom, finalistom oraz opiekunom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

Zdjęcia z przebiegu konkursu oraz turniejowe potrawy można obejrzeć w zakładce Turnieje.

https://www.zsps.poznan.pl/index.php/kucharski/

Skip to content