Wokół Świątecznego Stołu – Konkurs o zwyczajach, nie tylko kulinarnych, Świąt Wielkanocnych.
Co oznacza słowo Alleluja, czym różni się kraszanka od pisanki, co to jest walatka – to przykłady pytań z jakimi zmierzyli się uczestnicy konkursu.
Jak na szkołę gastronomiczną przystało, wśród pytań konkursowych nie zabrakło zadań dotyczących mazurków, bab wielkanocnych, paschy, serników, żuru i pasztetów.
Odbył się w wersji online z udziałem 19 uczniów naszej szkoły.
1 miejsce
90 % Melisa Kozłowska klasa 2PT oraz Julia Sworacka klasa 3C
2 miejsce
86,7% Vanessa Kubiak klasa 1Ż oraz Wiktoria Prałat klasa 3TH
3 miejsce
80% Karolina Ratajczak klasa 3C , Anna Szczeszek klasa 2PT oraz Weronika Szymankiewicz klasa 2GCP
G R A T U L A C J E !!!
Dziękuję wszystkim uczestnikom!!
Najwięcej problemów, całej grupie uczestników, sprawiły następujące pytania.
- W poniedziałek Wielkanocny ma miejsce tzw. śmigus-dyngus.
Oznacza on dwa odrębne zwyczaje. Dyngus to : polewanie zimna wodą smaganie witkami wierzbowymi
wykupienie się od śmigusa np. poprzez ofiarowanie pisanek
- Którą roślinę można wykorzystać do uzyskania naturalnego zielonego koloru jajek?
młode pędy żyta
nać pietruszki
sałatę
- Szafran jako przyprawa / barwnik otrzymuje się z krokusa uprawnego , z jego :
łodyżek
płatków kwiatowych
znamion kwiatów
Jadwiga Jabłecka