Wokół Świątecznego Stołu

Wokół Świątecznego Stołu – Konkurs o zwyczajach, nie tylko kulinarnych, Świąt Wielkanocnych.

 Co oznacza słowo Alleluja, czym różni się kraszanka od pisanki, co to jest walatka – to przykłady pytań z jakimi zmierzyli się uczestnicy konkursu.

 Jak na szkołę gastronomiczną przystało, wśród pytań konkursowych nie zabrakło zadań dotyczących mazurków, bab wielkanocnych, paschy, serników, żuru i pasztetów.

Odbył się w wersji online z udziałem 19 uczniów naszej szkoły.

1 miejsce

90 % Melisa Kozłowska klasa 2PT oraz Julia Sworacka klasa 3C

2 miejsce

86,7% Vanessa Kubiak klasa 1Ż oraz Wiktoria Prałat klasa 3TH

3 miejsce

80% Karolina Ratajczak klasa 3C , Anna Szczeszek klasa 2PT oraz Weronika Szymankiewicz klasa 2GCP

G  R  A  T  U  L  A  C  J  E !!!

Dziękuję wszystkim uczestnikom!!

Najwięcej problemów, całej grupie uczestników, sprawiły następujące pytania.

  1. W poniedziałek Wielkanocny ma miejsce tzw. śmigus-dyngus.

Oznacza on dwa odrębne zwyczaje. Dyngus to : polewanie zimna wodą smaganie witkami wierzbowymi

wykupienie się od śmigusa np. poprzez ofiarowanie pisanek

  1. Którą roślinę można wykorzystać do uzyskania naturalnego zielonego koloru jajek?

młode pędy żyta

nać pietruszki

sałatę

  1. Szafran jako przyprawa / barwnik otrzymuje się z krokusa uprawnego , z jego :

łodyżek

płatków kwiatowych

znamion kwiatów

Jadwiga Jabłecka

Skip to content