W dniach 18-19 marca 2025 r. w naszej szkole odbyła się IX edycja Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego pod patronatem Krajowej Rady Gastronomii i Cateringu. Organizatorami są: Wielkopolska Izba Rzemieślnicza, Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy oraz Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu. Sekretarzami Turnieju odpowiedzialnymi za organizację oraz opracowanie merytoryczne są: Małgorzata Mager i Anna Saj.
O tytuł najlepszego walczyło w tym roku 20 uczniów kształcących się w zawodzie kucharz. Reprezentowali oni 10 szkół z 5 województw: lubelskiego, zachodniopomorskiego, podlaskiego, łódzkiego oraz wielkopolskiego. Uczestnicy Turnieju mieli możliwość sprawdzić swoją wiedzę teoretyczną i umiejętności praktyczne oraz zaprezentować swój talent podczas przygotowywania potrawy konkursowej z wykorzystaniem podrobów drobiowych, mięsa drobiu oraz kasz.
Rywalizację rozpoczął quiz obejmujący wiedzę ogólną z zakresu przygotowania i wydawana dań. Po nim młodzież odpowiadała na pytania quizowe z charakterystyki towaroznawczej podrobów i drobiu oraz kasz, ich składu chemicznego i wartości odżywczej, obróbki wstępnej i cieplnej oraz znajomości potraw z ich wykorzystaniem. Kolejnym etapem były trzy zadania praktyczne, w ramach których uczniowie rozróżniali różne rodzaje produktów spożywczych. W ostatnim etapie Turnieju uczestnicy wykonywali według opracowanej przez siebie receptury potrawy konkursowe, w których królowały podroby drobiowe i mięso drobiu w towarzystwie kasz. Uczniowie zmotywowani chęcią wygranej z wielkim zapałem przystąpili do wykonania potrawy konkursowej zgodnie z tematyką Turnieju. Wszyscy uczestnicy wykazali się ogromnym profesjonalizmem i sercem do gotowania. Wykonane przez uczestników potrawy były arcydziełami na talerzu, cieszyły nie tylko oko, ale także podniebienie. Poziom uczestników był bardzo wysoki i wyrównany.
W skład jury oceniającego uczestników Turnieju zasiedli: przewodniczący: Pan Wojciech Wojtkowiak, wiceprzewodniczący: Pan Andrzej Gołąbek oraz członkowie jury: gość specjalny – Pan Karol Okrasa oraz Pan Grzegorz Gajda, Pan Dawid Łagowski, Pan Krystian Dreszler, Pani Karolina Mikołajczyk – Nieckarz oraz Pani Romana Drobniak.
Laureatami Turnieju zostali:
- I miejsce: Katarzyna Maria Juszczak z Zespołu Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie,
- II miejsce: Mikołaj Górka z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu,
- III miejsce: Kinga Julia Maj z Branżowej Szkoły Rzemieślniczej I stopnia w Lublinie.
- IV miejsce: Maksymilian Kalota z Zespół Szkół nr 2 im. Bolesława III Krzywoustego w Kołobrzegu
- V miejsce: Alicja Jahns z Zespołu Szkół im. Adama Mickiewicza w Objezierzu.
- VI miejsce: Jakub Kamil Komsta z Zespołu Szkół nr 5 im. Jana Pawła II w Lublinie
W tegorocznej edycji przyznane zostały również nagrody specjalne.
- Nagrodą za kreatywność wyróżnieni zostali: Maksymilian Kalota z Zespołu Szkół nr 2 im. Bolesława III Krzywoustego w Kołobrzegu i Mateusz Piotr Pizoń z Branżowej Szkoły Rzemieślniczej I stopnia w Lublinie.
- Nagroda dla Młodego Kreatora Smaku powędrowała na ręce: Nadii Magdaleny Juskowiak z Zespołu Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie oraz Kacpra Żurka z Zespołu Szkół nr 4 im. Powstańców Wielkopolskich w Lesznie.
Zdobywcy pierwszych sześciu miejsc, którzy odbywają praktyki w zakładach zrzeszonych w Izbie Rzemieślniczej, podczas uroczystego zakończenia Turnieju w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej, otrzymali zaświadczenia upoważniające do zwolnienia z części praktycznej egzaminu czeladniczego.
Natomiast laureaci i finaliści Turnieju, którzy otrzymali minimum 50% punktów, a podlegają pod Okręgową Komisję Egzaminacyjną, otrzymali zaświadczenia zwalniające z części pisemnej egzaminu zawodowego.
Dzięki hojności naszych licznych sponsorów Turniej uświetniły atrakcyjne nagrody dla wszystkich uczestników Turnieju, a zdobywcom trzech pierwszych miejsc wręczone zostały także statuetki i medale. Wszyscy finaliści, szkoły, które reprezentowali oraz zakłady pracy przygotowujące uczniów do udziału w Turnieju otrzymali pamiątkowe dyplomy.
Laureatom i finalistom gratulujemy wiedzy i umiejętności oraz pomysłowości i kreatywności podczas wykonywania potraw konkursowych. Życzymy odwagi i motywacji do podejmowania kolejnych nowych wyzwań, które zaowocują sukcesami.
Jury dziękujemy za profesjonalizm, rzetelność i sumienność podczas oceniania zmagań konkursowych oraz za cenne wskazówki i porady udzielane uczestnikom turnieju.
Do zobaczenia za rok!
Małgorzata Mager i Anna Saj