W Dniu 28 stycznia 2025 roku nasza szkoła miała możliwość wziąć udział w prestiżowym konkursie kulinarnym w Luksemburgu. W drodze eliminacji szkoła została zakwalifikowana do wzięcia udziału w ”Honey Cooking Competition”w EHTL. Konkurs ten przez 30 lat był zarezerwowany wyłącznie dla uczniów szkoły dopiero od 2023r nabrał międzynarodowego wymiaru, aby mogli wykazać się talentami i umiejętnością uczniowie z całej Europy.
W ramach obchodów 75 -lecia szkoły przygotowano wyjątkową edycję konkursu łączącą tradycje i innowację. Przewodniczącym konkursu był sam Książę M. Archibald zwycięzca Bocuse d’Or w Belgii. Na uroczystość zostali zaproszeni goście Ambasador Polski Pani Iwona Wojtczak ,ambasador Francji, Szwajcarii oraz Grecji.
Młodzi kucharze przygotowali swoje dania nie tylko dla jurorów ale także dla wszystkich gości zabranych na uroczystości. Produktami przewodnimi były przegrzebki, polędwica wieprzowa oraz gruszka połączona oczywiście z miodem.
Reprezentantem naszej szkoły był Jakub Nowakowski z opiekunem Alicją Jaworską-Piasecką.
Jakub szkolony był pod okiem szefa kuchni Dominika Powstańskiego z restauracji Ot.Warta, Dzięki wiedzy i zaangażowaniu Szefa kuchni powstały niesamowite potrawy łączące tradycje i nowoczesności w pysznym wydaniu. Nie było by takiej możliwości gdyby nie Michał Niemiec właściciel restauracja, który towarzyszył nam, wykazał się nie tylko wielką pomocą, ale przede wszystkim doświadczeniem managerskim.
Jakub zajął 4 miejsce !!! Pierwsze miejsce zajęła Francja, potem Luksemburg, Grecja, pozostałe osoby dostały wyróżnienia.
Wszyscy byli zachwyceni różnorodnością potraw , jak również przyjazną atmosferą wieczoru i doskonałą obsługą.
Brawo Jakub!!!!!!!!!!
Specjalne podziękowania dla Pana Łukasza Konika