Międzyszkolny Konkurs Dziczyzna po wielkopolsku

Dziczyzna w kuchniach europejskich to mięso pochodzące z dzikich zwierząt, takich jak jelenie, dziki, sarny i zające. Charakteryzuje  się wyrazistym smakiem, który wynika z naturalnej diety zwierząt. Mięso to jest również bogate w wartości odżywcze, dostarczając białka, witamin i minerałów, jednocześnie będąc mniej tłuste niż wiele konwencjonalnych mięs. Dziczyzna stanowi doskonałą bazę do wykwintnych dań, które zachwycą najbardziej wymagające podniebienia.

Celem Konkursu jest przygotowanie regionalnych potraw z dziczyzny z tradycyjnych przepisów, które podkreślą jej smak, spróbowanie nowoczesnych aranżacji kulinarnych, popularyzowanie dań z mięs zwierząt łownych, ukazanie odbiorcom jakie wybrać dodatki, które wzbogacą smak dziczyzny i podkreślą jej oryginalność oraz wymiana między uczestnikami pomysłami i przepisami.

Skip to content