SYMBOL
CYFROWY ZAWODU
314403
CYFROWY ZAWODU
314403
|
TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI
| ||
| KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE |
| Do wyboru jedna z poniższych kwalifikacji: |
| SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych |
| SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń |
| SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich |
| SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych |
| oraz obowiązkowa: |
| SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych |
| OPIS ZAWODU |
| Technik technologii żywności pozna tajniki produkcji artykułów spożywczych, dowie się jak planować, organizować oraz nadzorować proces ich wytwarzania. Zdobędzie niezbędną wiedzę z zakresu właściwej oceny jakościowej wyrobów, sporządzania nowych receptur oraz modyfikowania już istniejących. Nauczy się jak opracowywać odpowiednie normy i procedury dotyczące wprowadzania poszczególnych produktów na rynek, a także jak tworzyć dokumentację, dzięki której dany produkt będzie można eksportować do innych krajów. |
| KSZTAŁCONE UMIEJĘTNOŚCI |
Technik technologii żywności potrafi:
|
| MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA |
| Jako technik technologii żywności będziesz mógł podjąć pracę w przedsiębiorstwie zajmującym się przetwórstwem, produkcją lub dystrybucją produktów spożywczych, laboratorium dokonującym analizy i oceny żywności. |