W ramach współpracy patronackiej młodzież naszej szkoły uczestniczyła w zajęciach na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu w Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu.
Wykład na temat tłuszczów roślinnych, ich budowy i właściwości oraz znaczeniu w żywieniu człowieka prowadził prof. dr hab. Aleksander Siger.
Młodzież wykonywała również szereg bardzo ciekawych ćwiczeń. Uczestniczyła w tłoczeniu oleju rzepakowego, rozróżnianiu próbek nasion oraz oleju z różnych, nawet dość egzotycznych nasion roślin oleistych, w tym również nasion prażonych. Olej z nasion prażonego rzepaku, który ma wyraźną nutę orzechową zaczyna dopiero pojawiać się w sprzedaży.
Ponadto młodzież wykonywała ćwiczenia laboratoryjne polegające na oznaczaniu liczby kwasowej i nadtlenkowej olejów oraz zawartości witaminy C w sokach owocowych przed po obróbce termicznej.
To były bardzo ciekawe zajęcia. Młodzież w roli studentów czuła się świetnie, zdobyła wiele pochwał dotyczących między innymi umiejętności przeprowadzania badań laboratoryjnych oraz interpretacji wyników.
W zajęciach uczestniczyła młodzież z klasy 3 Technikum Przemysłu Spożywczego wraz z mgr inż. Urszulą Cichą. Bardzo dziękujemy za zaproszenie i mamy nadzieję na dalsze wspólne działania.
Zachęcamy do obejrzenia galerii zdjęć.