
Celem głównym projektu jest modernizacja kształcenia zawodowego dzięki wprowadzeniu europejskiego planu rozwoju szkoły poprzez mobilność uczniów i nauczycieli organizując staże we włoskich, niemieckich oraz hiszpańskich przedsiębiorstwach. Młodzież realizując praktyki zawodowe poza granicami kraju będzie poszerzać swoje kompetencje zawodowe zarówno teoretyczne jak i praktyczne, kulturowe oraz językowe. Zdobyte przez uczniów doświadczenia będą inwestycją w przyszłość na rzecz dostosowania i wzmocnienia konkurencyjności na rynku pracy przyszłych absolwentów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego. Wśród celów szczegółowych projektu wyróżnić można rozwój twardych oraz miękkich kompetencji zawodowych, stworzenie profilu absolwenta Technikum Przemysłu Spożywczego, jako pracownika poszukiwanego w firmach europejskich, posiadającego pożądane kompetencje językowe, kulturowe, przygotowanego do pracy w środowisku wielokulturowym i wielojęzykowym. Podniesienie umiejętności poza formalnych ucznia, tj. samodzielność, umiejętność pracy w nowych warunkach, umiejętność praktycznego komunikowania się za granicą. Dodatkowym celem projektu jest podniesienie atrakcyjności nauczania, wprowadzenie innowacji pedagogicznych, merytorycznych, organizacyjnych, kształcenie zawodowe w oparciu o doświadczenia międzynarodowych mobilności zawodowych, jak również pozyskanie partnerów do organizacji zagranicznych szkoleń zawodowych i językowych. Projekt finansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 oraz ERASMUS +.
🎉 Zagraniczne praktyki zawodowe – podsumowanie pełne smaku i sukcesów! 🥐✈️
Podczas uroczystego zakończenia roku szkolnego 2024/2025, uczniowie Technikum Przemysłu Spożywczego nie tylko pożegnali szkolne ławki (choć niektórzy z łezką w oku), ale również odebrali certyfikaty udziału w zagranicznych praktykach zawodowych.
Dyplomy wręczono z pełnym ceremoniałem – czyli z oklaskami, uśmiechami i błyskiem fleszy (z telefonów, ale jednak!).
Dzięki stażom we włoskich trattoriach, słoweńskich i hiszpańskich restauracjach, niemieckich hotelach oraz innych europejskich kulinarnych zakątkach, nasza młodzież zdobyła nie tylko umiejętności zawodowe, ale też odporność na stres, zapał do pracy i… kilka nowych przepisów.
To nie były zwykłe praktyki – to była międzynarodowa lekcja życia z dodatkiem przypraw i szczyptą przygody!
Wręczenie certyfikatów podczas zakończenia roku szkolnego to jasny sygnał, że nie tylko wiemy, jak się gotuje, ale też potrafimy to docenić na najwyższym poziomie.
Gratulujemy wszystkim uczestnikom – byliście jak dobrze wyrośnięte ciasto: pełni energii, elastyczni i gotowi na nowe wyzwania! 👩🍳🌍👨🍳
Europa na talerzu – międzynarodowe staże zawodowe szansą dla uczniów szkoły. Edycja VI.
Numer projektu 2024-1-PL01-KA121-VET-000202289.
Projekt realizowanego w ramach akcji KA121-VET – Akredytowane projekty na rzecz mobilności osób uczących się i kadry w sektorze kształcenia i szkolenia zawodowego w Programie Erasmus+ w konkursie 2024 realizowanego przez Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Poznaniu.
Broszura informacyjna podsumowująca wyjazd na praktyki zawodowe Turyngia, Niemcy kliknij poniższy link.
relacja fotograficzna kliknij tutaj Turyngia, Niemcy
Broszura informacyjna podsumowująca wyjazd na praktyki zawodowe do Maribor, Słowenia kliknij poniższy link.
Europa na talerzu – międzynarodowe staże zawodowe szansą dla uczniów szkoły. Edycja V.
Numer projektu 2023-1-PL01-KA122-VET-000121182.
Broszura informacyjna podsumowująca wyjazd na praktyki zawodowe do Reggio Emilia, Włochy.
Broszura informacyjna podsumowująca wyjazd na praktyki zawodowe do Saragossy, Hiszpania.
Broszura informacyjna podsumowująca projekt “Europa na talerzu – międzynarodowe staże zawodowe szansą dla uczniów szkoły” Edycja I BERLIN&BOLONIA
Broszura informacyjna podsumowująca projekt “Europa na talerzu – międzynarodowe staże zawodowe szansą dla uczniów szkoły” Edycja II BOLONIA
Broszura informacyjna podsumowująca projekt “Europa na talerzu – międzynarodowe staże zawodowe szansą dla uczniów szkoły” Edycja IV. FUERTEVENTURA
Relacja z pobytu w SARAGOSSIE w ramach projektu “Europa na talerzu – międzynarodowe staże zawodowe szansą dla uczniów szkoły” Edycja IV.
Relacja z pobytu w BOLONII w ramach projektu “Europa na talerzu – międzynarodowe staże zawodowe szansą dla uczniów szkoły” Edycja III.
Relacja z pobytu na FUERTEVENTURA w ramach projektu “Europa na talerzu – międzynarodowe staże zawodowe szansą dla uczniów szkoły” Edycja III.