UCZNIOWIE ZSPS NA ZAJĘCIACH W UNIWERSYTECIE PRZYRODNICZYM

Dnia 26 kwietnia 2023 roku młodzież ZSPS po raz kolejny brała udział w zajęciach zorganizowanych przez UP w Poznaniu, specjalnie dla naszej szkoły, w ramach patronatu.

W I części zajęć uczestniczyliśmy w wykładzie pani prof. Hanny Baranowskiej na temat: „NMR – nowoczesna metoda analizy żywności”. Mogliśmy się przekonać jak w sposób przystępny można przekazać wydawałoby się trudne zagadnienia dotyczące fal elektromagnetycznych, czy rezonansu magnetycznego oraz ich wykorzystania do analizy żywności.

W II części odbył się ciekawy pokaz dotyczący fizycznych podstaw działania kuchenki mikrofalowej. Panowie dr inż. Przemysław Siejak i dr inż. Łukasz Masewicz przybliżyli nam zasady fizyki, które wykorzystywane są w kuchence mikrofalowej, zademonstrowali możliwości działania i wykorzystywania mikrofal w przetwórstwie spożywczym.

W zajęciach uczestniczyła klasa 4 Technikum Przemysłu Spożywczego z panią
mgr inż. Urszulą Cichą.

Bardzo dziękujemy wszystkim tym, którzy zorganizowali dla nas to ciekawe spotkanie edukacyjne.

Zachęcamy do obejrzenia galerii zdjęć.

Skip to content