SYMBOL
CYFROWY ZAWODU
343404
CYFROWY ZAWODU
343404
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
| ||
KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE |
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań |
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych |
OPIS ZAWODU |
Technik żywienia i usług gastronomicznych jest zawodem związanym z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia. Uczniowie uczą się urządzać zakłady gastronomiczne, gospodarstwo domowe, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. |
KSZTAŁCONE UMIEJĘTNOŚCI |
Technik żywienia i usług gastronomicznych potrafi:
|
MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA |
Absolwent szkoły może znaleźć zatrudnienie we wszystkich typach zakładów gastronomicznych: restauracjach, barach, kawiarniach, stołówkach, domach opieki, itp. oraz prowadzić własną działalność gospodarczą. |