Pracownia składa się z kilku pomieszczeń:
- z części głównej – piecowni, na której znajdują się piece wsadowe, piece wózkowe oraz piec konwekcyjno – parowy, komora fermentacyjna, patelnia do głębokiego smażenia, miesiarka z dużą dzieżą, miksery planetarne, dzielarki, stoły ze stali kwasoodpornej, kuchenki elektryczne oraz sprzęt drobny;
- z deserowni, na której znajduje się głównie sprzęt drobny potrzebny do wykańczania i dekoracji wypieków;
- z komory chłodniczej, w której przechowywane są wyroby gotowe;
- z magazynów takich jak: magazyn jaj, mąki, surowców suchych, napojów oraz chłodni.
W pracowni zajęcia odbywają uczniowie technikum, którzy pod opieką wysoko wykwalifikowanej kadry pedagogicznej oraz mistrzów cukiernictwa i piekarstwa przygotowują, odpiekają i wykańczają wyroby. Młodzież uczestnicząc w procesie technologicznym produkcji żywności poznaje techniki wytwarzania ciast, ich rozrostu, wypieku, wykańczania, dekorowania oraz przechowywania. Smakołyki wychodzące spod rąk młodych rzemieślników dostępne są dla społeczności szkolnej w sklepie piekarsko – cukierniczym.
W celu rozwijania pasji uczniów często zapraszamy mistrzów cukiernictwa i piekarstwa, którzy przedstawiają nowe technologiczne związane z branżą.