Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. J. Śniadeckich w Poznaniu ma 70-te urodziny
Już od 70-lat kształcimy dla rzemiosła. I właśnie z tej okazji zapraszamy naszych absolwentów, osoby zaprzyjaźnione z ZSPS na spotkanie po latach. W dniu 14 października 2022r. od godziny 12.00 mury Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego będą gościć wszystkich, którzy byli lub są związani ze szkołą.
Jesteśmy szkołą, w której młodzież zdobywa wiedzę i umiejętności zapewniające im pracę w branży spożywczej, hotelarstwie i gastronomii. Współpracujemy z najlepszymi rzemieślnikami miasta Poznania i okolic, dzięki czemu nasi uczniowie odbywają praktyki w renomowanych zakładach pracy.
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego młodzież kształci się w Technikum Przemysłu Spożywczego – ucząc się zawodu technik hotelarstwa (w klasie patronackiej Akademii Wychowania Fizycznego), technik przetwórstwa mleczarskiego, technik technologii żywności (w klasie patronackiej Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu), technik żywienia i usług gastronomicznych (w klasie patronackiej Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu) – lub w Branżowej Szkole I stopnia nr 8, która kształci cukierników, kucharzy, piekarzy i przetwórców mięsa. Średnie wykształcenie można również zdobyć, kontynuując naukę w szkole zaocznej – Branżowej Szkole II stopnia nr 2.
ZSPS daje wiele możliwości uzyskania konkretnego zawodu.
W ZSPS pokazujemy młodzieży, że zdobycie praktycznej wiedzy i przydatnych umiejętności przybliży ich do świata, o którym marzą. Szkoła współpracuje z najlepszymi restauracjami, rozpoznawalnymi cukierniami, renomowanymi hotelami, dzięki czemu uczą się zawodu i zdobywają doświadczenie pod okiem mistrzów i znakomitych szefów kuchni, ludzi z pasją i wieloma nagrodami zdobytymi na prestiżowych konkursach sztuki kulinarnej. Uczniowie ZSPS mają na swoim koncie liczne osiągnięcia w ogólnopolskich turniejach, mistrzostwach czy olimpiadach branżowych.
ZSPS to więcej, niż szkoła. Uczniów zabieramy na staż za granicę (na przykład w ramach projektu „Europa na talerzu”), uczymy ich robić majonez z ziemniaków i nadzienie do pierogów z kwiatów. Z nami przeżyją „Carnevale di Venezia” i zaczną myśleć o sobie jako o przyszłym mistrzu…
Czekamy na miłośników Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego
14 października 2022r. od godziny 12.00