SYMBOL
CYFROWY ZAWODU
512001
CYFROWY ZAWODU
512001
KUCHARZ
| ||
KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE |
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań |
OPIS ZAWODU |
---|
Podstawowymi zadaniami kucharza są produkcja oraz ekspedycja potraw i napojów. Kucharz sporządza różne potrawy z surowców roślinnych i zwierzęcych, wyroby ciastkarskie, desery oraz napoje z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych. Wykonując swoje zadania zawodowe, dba o jakość sporządzanych potraw i napojów, Przestrzega także zasad racjonalnego żywienia. |
KSZTAŁCONE UMIEJĘTNOŚCI |
Kucharz potrafi:
|
MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA |
Miejscem pracy kucharza są zakłady gastronomiczne typu otwartego i zamkniętego, w tym restauracje hotelowe, gastronomia sieciowa, firmy cateringowe oraz przedsiębiorstwa zajmujące się przygotowywaniem, produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych. |