ZSPS NA KOLEJNYCH ZAJĘCIACH W UP

Ostatnie w tym roku szkolnym zajęcia patronackie przygotowane dla uczniów naszej szkoły
przez Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu w Poznaniu odbyły się dnia 29 maja 2023 roku.
Tym razem uczestniczyła w nich młodzież z klasy 2 Technikum Przemysłu Spożywczego
wraz z wychowawczynią mgr inż. Urszulą Cichą.
To był pierwszy kontakt uczniów tej klasy z Uniwersytetem Przyrodniczym, dlatego na
wstępie, podczas projekcji filmu, uzyskaliśmy pakiet informacji o uczelni ze szczególnym
uwzględnieniem WNoŻiŻ.
W części merytorycznej, którą prowadził mgr inż. Jakub Biegański odbył się wykład na temat
produkcji serów kwasowych i podpuszczkowych uwzględnieniem drobnoustrojów biorących
udział w procesie. Zapoznaliśmy się również z podstawowymi urządzeniami i akcesoriami
służącymi do produkcji serów. Spotkanie zakończyło się degustacją koktajli przygotowanych
przez Marię i Michalinę.
To było kolejne, interesujące spotkanie przebiegające w miłej atmosferze.
ZSPS bardzo dziękuje WNoŻiŻ za współpracę w kończącym się roku szkolnym 2022/23.
Szczególne podziękowania składamy paniom: prof. UPP dr hab. Dorocie Cais – Sokolińskiej
oraz dr inż. Paulinie Bielskiej, które koordynowały nasze wspólne działania.
Mamy nadzieję na dalszą, owocną współpracę po zasłużonej przerwie wakacyjnej.

Skip to content