DZICZYZNA PO WIELKOPOLSKU

5 marca 2024 w Naszej szkole tj. w ZSPS odbyła się I Edycja Konkursu pt. „Dziczyzna po wielkopolsku”.

Uczniowie różnych szkół z Wielkopolski mogli pochwalić się swoimi umiejętnościami kulinarnymi. Młodzież do konkursu przygotowywała danie zasadnicze, w którym królowało mięso z Jelenia i dzika.  W Jury konkursowym zasiadali zaproszeni goście w składzie: Pan Marcin Buliczak – Myśliwy, Pan Marcin Sadowski właściciel, a zarazem szef Restauracji Hyćka oraz Pan Przemysław Tecław – Kierownik Muzeum Gospodarki Mięsnej w Sielinku. W trakcie trwania konkursu młodzież dowiedziała się między innymi o tym, dlaczego mięso zwierząt łownych jest tak wartościowe i cenione na całym świecie. Komisja konkursowa miała bardzo trudne zadanie, ponieważ wszystkie dania były pomysłowe i smaczne – każde z nich nawiązywało do dziczyzny po wielkopolsku. Ocenie podlegał nie tylko smak potraw, ale także takie walory jak estetyka wykonania, pomysłowość oraz związek z tematyką konkursu. Oprócz dziczyzny w daniach znalazło się mnóstwo innych fantastycznych dodatków. Ostatecznie po skosztowaniu wszystkich dań oraz po intensywnej dyskusji komisja przyznała:

I miejsce Klaudii Szymkowiak z Zespołu  Szkół Rolniczych im. gen. Jana Henryka Dąbrowskiego w Środzie Wielkopolskiej

II miejsce Aleksandrze Bąkowskiej z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego  w Poznaniu

III miejsce Annie Paluch z Zespołu Szkół Niepublicznych  w Gąsawie

IV miejsce Marcinowi Dąbkowskiemu z Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Jana Amosa Komeńskiego w Lesznie.

Dziękujemy Pani Dyrektor Zuzannie Szmyt  z ZSPS w Poznaniu za możliwość zorganizowania takiego fantastycznego Konkursu, gościom zasiadającym w Jury konkursowym, nauczycielom  którzy zgłosili i fachowo przygotowali uczniów do konkursu oraz szefowi kuchni Restauracji Lizawka Panu Arturowi Piotrowskiemu  za przygotowanie uczennicy do I Edycji konkursu „Dziczyzna po wielkopolsku”.

Do zobaczenia za rok – organizatorki Konkursu.

Skip to content