Pan Michał jest absolwentem naszej szkoły. W dniu 17 października 2023r spotkał się z młodzieżą, aby opowiedzieć o swojej bogatej ścieżce zawodowej.
Pan Doroszkiewicz w latach 1997-2003 był uczniem Zasadniczej Szkoły Zawodowej oraz Technikum Technologii Żywności. W 2002 zdobył tytuł Mistrza Świata Młodych Cukierników. Bezpośrednio z balu studniówkowego poleciał na najbardziej prestiżowe mistrzostwa świata w cukiernictwie Coupe du Monde de la Patisserie w Lyon.
Po maturze rozpoczął naukę w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu.
Podczas swojej edukacji odbywał staże zagraniczne między innymi we Francji, Włoszech, Hiszpani czy Wielkiej Brytanii. Podczas pracy na wyspie Jersey jako Head Pastry Chef wraz z zespołem restauracji Ocean Atlantic Hotel zdobył prestiżowe odznaczenie MICHELIN* stared.
Dzięki pracy i zaangażowaniu, a przede wszystkim dzięki zamiłowaniu do zawodu zdobył liczne nagrody, wyróżnienia oraz stał się rozpoznawalny na całym świecie.
Pan Michał jest często zapraszany do grona Jury w prestiżowych konkursach dla uczniów, jak i profesjonalistów w kraju i zagranicą.
Obecnie Pan Doroszkiewicz ma swoją autorską cukiernię OVO PRACOWNIA na ul. Dominikańskiej w Poznaniu oraz prowadzi firmę szkoleniowo – doradczą Pastry Lab Michał Doroszkiewicz.
Spotkanie było bardzo interesujące, uczniowie słuchali naszego Absolwenta z zapartym tchem. Jedna godzina lekcyjna, to za mało, żeby omówić całą ścieżkę kariery Pana Michała.
Dziękujemy za poświęcony czas i czekamy z niecierpliwością na warsztaty z udziałem Mistrza.
- Międzyszkolny Konkurs Carvingowy
- Trophée Mille Polska 2023