XXIV Ogólnopolski Turniej Cukierniczy im. Wojciecha Kandulskiego

W dniach 27 i 28 kwietnia 2021 r. po przełożeniu terminu z marca odbył się finał Turnieju. Organizatorami
Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego są Wielkopolska Izba Rzemieślnicza oraz Zespół Szkół Przemysłu
Spożywczego w Poznaniu. Partnerem organizatorów w tym roku było Centrum Wspierania Rzemiosła , Kształcenia
Dualnego i Zawodowego w Poznaniu.
Tegoroczny Turniej ze względu na zachowanie bezpieczeństwa epidemicznego odbywał się w formie częściowo
zdalnej. Komisja oceniająca w składzie Piotr Koperski, Robert Einbacher, Małgorzata Weber – Andrzejak, Paweł
Mieszała, Maria Lutowska – obserwowała zmagania uczestników za pomocą kamer umieszczonych w pracowniach
szkolnych uczniów startujących w Turnieju.
Turniej rozpoczął się od sprawdzenia wiedzy zawodowej – testu on-line, później uczestnicy przystąpili do
wykonywania zadań praktycznych. Komisja oceniała napis wykonywany czekoladą , ciasteczka bankietowe,
jednopiętrowy tort oraz figurki z masy cukrowej. W tym roku zamiast smaków oceniono zgodność nadesłanych
projektów wyrobów z wykonaniem ich w czasie trwania turnieju. Wszystko odbywało się za pomocą kamer oraz
zdjęć nadsyłanych w czasie trwania pracy uczestników , Dzięki temu dokładnie i obiektywnie wszyscy zostali ocenieni.
W tegorocznej edycji wystartowało 14 uczniów z 9 szkół z całej Polski : Bydgoszczy ( 2 szkoły ), Lublina , Szczecina ,
Kwidzyna, Grudziądza, Łodzi, Wodzisławia Śląskiego oraz Kościana.
Pierwsze miejsce zajęła Justyna z Kościana, drugie miejsce przypadło Bartoszowi z Kwidzyna , trzecie miejsce zajęła
Marcelina z Bydgoszczy.
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy. Dziękujemy nauczycielom za przygotowanie uczniów . Wyrazu
szacunku dla wszystkich, którzy mimo trudnej i specyficznej sytuacji sprostali wyzwaniom co umożliwiło
przeprowadzenie XXIV Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im. Wojciecha Kandulskiego.
Do zobaczenia w przyszłym roku na jubileuszowym XXV Turnieju – miejmy nadzieję , że już w normalnych warunkach.

Izabela Różańska

Protokół zbiorczy Turnieju

VII Sprzątanie brzegów Warty

  • Dołączyliśmy!!! W tym roku po raz pierwszy przystąpiliśmy do akcji „VII Sprzątanie brzegów Warty, od źródeł do ujścia 2021” , która odbyła się  w dniu 24.04.2021r. Stworzyliśmy bardzo efektywny sztab sprzątający wszystko, co tylko sprzątnąć się dało. Czy było warto? O tak, to była bardzo pracowita sobota, ale i kilka miłych niespodzianek nas spotkało. Sporo ludzi i sporo śmieci! Ekipa z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego naprawdę się napracowała. Zebraliśmy kilka ogromnych worków śmieci, tym samym pomogliśmy w walce o nasze środowisko. Ale na koniec zregenerowaliśmy się pysznym jedzonkiem. No i mogliśmy przepłynąć się motorówką 😉  Byli z nami: prof. Igor Bartos i Prof. Ewa Łukaszewska, Wojtek Rozynek (1HA), Wiktoria Gola (1Ż), Artsiom Furman (2GŻH), Oliwia Florkowska (2PHB), Milena Januchowska (2PT), Angelika Ratajszczak (2PT), Zuzanna Kanikowska (3C) i Mateusz Bil (2GŻ). Za rok też tam będziemy!!! Będzie nas więcej?

Udział Samorządu Uczniowskiego w projekcie

20 kwietnia Samorząd Uczniowski rozpoczął swój udział w projekcie “Przez wolontariat do integracji. Porozmawiajmy o niepełnosprawności” w ramach akcji społecznej przygotowanej przez CREO. Odbyliśmy spotkanie z panią Agnieszką, która naświetliła nam, jak wygląda życie ludzi z niepełnosprawnością. Mogliśmy również zadać pytania i podyskutować o problemach ludzi z niepełnosprawnością w życiu codziennym. W kolejnych etapach naszej współpracy przewidziane są warsztaty, akcja społeczna na terenie szkoły oraz udział w akcji charytatywnej. To było bardzo pouczające i sympatyczne spotkanie.

Ogólnopolski Turniej Kucharski

I oto znamy wyniki Ogólnopolskiego Turnieju Kulinarnego!!!

Jury w składzie : Wojciech Wojtkowiak , Andrzej Gołąbek, Karolina Mikolajczyk-Nieckarz, Marcin Szwak, Tomasz Kulczewski przyznało:

I miejsce Natalii Walczak z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J Śniadeckich w Poznaniu,

II miejsce Oliwii Hajczuk z Zespołu Szkół nr 5 im.Jana Pawla II w Lublinie,

III miejsce Kacprowi Kien z Zespołu Szkół nr 6 im. M.Reja w Szczecinie.

Przyznano także nagrodę za kreatywność kulinarną Ewelinie Kurpet z Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu

Wszystkim laureatom i uczestnikom serdecznie gratulujemy!

Konkurs na Najładniejszy Mazurek  Wielkanocny

Tegoroczny Konkurs na Najładniejszy Mazurek Wielkanocny odbył się w wersji online.

Prace uczestnicy wykonywali w domu, w pracowni szkolnej lub w swoim zakładzie pracy. Mazurki można obejrzeć na szkolnym Facebooku i wziąć udział w głosowaniu. Niezależnie od głosowania  Internautów mazurki oceniła Komisja konkursowa (nauczycieli przedmiotów zawodowych związanych  z cukiernictwem).

Dziękujemy i gratulujemy wszystkim uczestnikom.

Komisja wyłoniła następujących laureatów:

1 miejsce Julia Sworacka kl. 3C

2 miejsce Zofia Juszkiewicz kl. 2GCP

3 miejsce Rozalia Dutkowiak kl. 2GCP

Komisja: Maria Lutowska, Karolina Mikołajczyk -Nieckarz, Izabela Różańska, Marta Borkowska -Beretta, Żaneta Malesza, Jadwiga Jabłecka

Wokół Świątecznego Stołu

Wokół Świątecznego Stołu – Konkurs o zwyczajach, nie tylko kulinarnych, Świąt Wielkanocnych.

 Co oznacza słowo Alleluja, czym różni się kraszanka od pisanki, co to jest walatka – to przykłady pytań z jakimi zmierzyli się uczestnicy konkursu.

 Jak na szkołę gastronomiczną przystało, wśród pytań konkursowych nie zabrakło zadań dotyczących mazurków, bab wielkanocnych, paschy, serników, żuru i pasztetów.

Odbył się w wersji online z udziałem 19 uczniów naszej szkoły.

1 miejsce

90 % Melisa Kozłowska klasa 2PT oraz Julia Sworacka klasa 3C

2 miejsce

86,7% Vanessa Kubiak klasa 1Ż oraz Wiktoria Prałat klasa 3TH

3 miejsce

80% Karolina Ratajczak klasa 3C , Anna Szczeszek klasa 2PT oraz Weronika Szymankiewicz klasa 2GCP

G  R  A  T  U  L  A  C  J  E !!!

Dziękuję wszystkim uczestnikom!!

Najwięcej problemów, całej grupie uczestników, sprawiły następujące pytania.

  1. W poniedziałek Wielkanocny ma miejsce tzw. śmigus-dyngus.

Oznacza on dwa odrębne zwyczaje. Dyngus to : polewanie zimna wodą smaganie witkami wierzbowymi

wykupienie się od śmigusa np. poprzez ofiarowanie pisanek

  1. Którą roślinę można wykorzystać do uzyskania naturalnego zielonego koloru jajek?

młode pędy żyta

nać pietruszki

sałatę

  1. Szafran jako przyprawa / barwnik otrzymuje się z krokusa uprawnego , z jego :

łodyżek

płatków kwiatowych

znamion kwiatów

Jadwiga Jabłecka

NASZ POMYSŁ NA OCHRONĘ ŚRODOWISKA

SZKOLNY ETAP KONKURSU “NASZ POMYSŁ NA OCHRONĘ ŚRODOWISKA”
ZOSTAŁ ROZSTRZYGNIĘTY

Konkurs organizowany jest przez Departament Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu. Celem Konkursu jest edukacja i podnoszenie świadomości ekologicznej zarówno poprzez promowanie pozytywnych zachowań w zakresie ochrony środowiska i przyrody, jak i zwracanie uwagi na zagrożenia dla tych wspólnych dóbr występujące w otaczającym nas świecie.
Szkolny etap zorganizowała Komisja Konkursowa w składzie: Urszula Cicha, Bogusława Olejniczak oraz Beata Wojnowska.

W konkursie brało udział 92 uczniów. Przyznano 4 nagrody i 4 wyróżnienia.

Do drugiego etapu przeszły dwa zespoły:

Szkoła Branżowa

1. Maćkowiak Milena – klasa 3c

2. Kamińska Karolina – klasa 3c

3. Ratajczak Karolina – klasa 3c

Technikum Przemysłu Spożywczego

1. Milkowska Maja – klasa – 2 PT

2. Szczeszek Anna – klasa – 2 PT

3. Sikora Olga – klasa 2 PT

Prace uczniów wymienionych powyżej umieszczone w galerii zdjęć
będą reprezentowały naszą Szkołę w Urzędzie Marszałkowskim Województwa
Wielkopolskiego w Poznaniu, gdzie rozstrzygnięty zostanie II etap Konkursu.

Zobacz pełną LISTĘ LAUREATÓW ETAPU SZKOLNEGO
Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy nadesłali swoje prace za liczne uczestnictwo i zaangażowanie w tworzenie Kalendarzy na 2022 rok. Znalazło się w nich wiele bardzo ciekawych pomysłów na ochronę środowiska.

Komisja Konkursowa

XXIV edycja Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego im. Anny Butki

W dniach 25-26 marca 2021 roku odbyła się XXIV edycja Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego im. Anny Butki którego współorganizatorami są Wielkopolska Izba Rzemieślnicza i Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu. Partnerem tegorocznej edycji było Centrum Wsparcia Rzemiosła, Kształcenia Dualnego i Zawodowego w Poznaniu. Po raz pierwszy, ze względu na trudną sytuację epidemiczną  Turniej odbywał się w formie częściowo zdalnej. Uczniowie pracowali w swoich szkolnych pracowniach pod opieką nauczycieli i bacznym okiem kamery internetowej, przez którą cały czas obserwowała ich Komisja Oceniająca w składzie Stanisław Butka, Katarzyna Mojzykiewicz, Piotr Koperski, Izabela Różańska i Arkady Mojzykiewicz.

W Turnieju wzięło udział 9 uczniów z 3 szkół branżowych i wszyscy świetnie poradzili sobie z zadaniami. Na początek przystąpili on-line do testu z wiedzy zawodowej, a później do pracy praktycznej. Uczestnicy mieli do wykonania pieczywo wyborowe (bułki zwykłe, kajzerki lub knyple oraz plecionki), pieczywo półcukiernicze (rogale, chałki i drożdżówki), a także eksponat artystyczny. Uczniowie zdalnie, za pośrednictwem kamer zaprezentowali swoje prace oraz dodatkowo przesłali zdjęcia, na których Komisja mogła przyjrzeć się dokładnie wszystkim wyprodukowanym wyrobom.

Protokół finałowy

Skip to content