XXVI Finał Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności

20 i 21 marca 2025 roku odbył się finał XXVI Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Katedra Jakości i Bezpieczeństwa Żywności z siedzibą Komitetu Głównego w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.

W eliminacjach szkolnych brało udział 1183  uczniów z 68 szkół. W etapie okręgowym uczestniczyło 251 uczniów z 56 szkół. Do finału zakwalifikowano 50 uczniów z 19 szkół, w tym trzech uczniów  Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.

W pierwszym dniu olimpiady uczniowie rozwiązywali test.

Z tego etapu wyodrębniono 7 laureatów, którzy zdobyli największą ilość punktów.

Grupa uczestników przystąpiła do etapu ustnego, który składał się z 2 części. W pierwszej części finaliści odpowiadali na pytania indywidualne z bloku przetwórczego i wspólne z 2 bloków: przetwórczego, analitycznego i ekonomicznego.

Kolejnym etapem był quiz z trzech bloków tematycznych, 7 uczniów.

Tytuł laureata pierwszego stopnia uzyskali:

  1. Wrzaskowska Marta z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu,
  2. Maćkowiak Eryk z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu,
  3. Paszewski Filip z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.

Tytuł laureata drugiego stopnia uzyskali:

  1. Pocztarek Aleksandra z Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących we Wrześni,

Piąte miejsce zajęli ex aequo:

Załęska Pola z II Liceum Ogólnokształcącego w Białymstoku,

Błaszczyk Weronika z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu,

Majewski Konrad z Zespołu Szkół nr 3 im. Bogdana Chełmickiego w Rypinie.

Laureaci etapu centralnego Olimpiady wykazali się niesamowicie wysokim poziomem wiedzy i umiejętnościami.

Gratulujemy!

Sekretarz Olimpiady Małgorzata Balcerek

z-ca sekretarza Hanna Litkowska

Link do zdjęć z olimpiady

Skip to content