20 i 21 marca 2025 roku odbył się finał XXVI Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Katedra Jakości i Bezpieczeństwa Żywności z siedzibą Komitetu Głównego w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
W eliminacjach szkolnych brało udział 1183 uczniów z 68 szkół. W etapie okręgowym uczestniczyło 251 uczniów z 56 szkół. Do finału zakwalifikowano 50 uczniów z 19 szkół, w tym trzech uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
W pierwszym dniu olimpiady uczniowie rozwiązywali test.
Z tego etapu wyodrębniono 7 laureatów, którzy zdobyli największą ilość punktów.
Grupa uczestników przystąpiła do etapu ustnego, który składał się z 2 części. W pierwszej części finaliści odpowiadali na pytania indywidualne z bloku przetwórczego i wspólne z 2 bloków: przetwórczego, analitycznego i ekonomicznego.
Kolejnym etapem był quiz z trzech bloków tematycznych, 7 uczniów.
Tytuł laureata pierwszego stopnia uzyskali:
- Wrzaskowska Marta z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu,
- Maćkowiak Eryk z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu,
- Paszewski Filip z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
Tytuł laureata drugiego stopnia uzyskali:
- Pocztarek Aleksandra z Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących we Wrześni,
Piąte miejsce zajęli ex aequo:
Załęska Pola z II Liceum Ogólnokształcącego w Białymstoku,
Błaszczyk Weronika z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu,
Majewski Konrad z Zespołu Szkół nr 3 im. Bogdana Chełmickiego w Rypinie.
Laureaci etapu centralnego Olimpiady wykazali się niesamowicie wysokim poziomem wiedzy i umiejętnościami.
Gratulujemy!
Sekretarz Olimpiady Małgorzata Balcerek
z-ca sekretarza Hanna Litkowska