XXIV edycja Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego im. Anny Butki

W dniach 25-26 marca 2021 roku odbyła się XXIV edycja Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego im. Anny Butki którego współorganizatorami są Wielkopolska Izba Rzemieślnicza i Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu. Partnerem tegorocznej edycji było Centrum Wsparcia Rzemiosła, Kształcenia Dualnego i Zawodowego w Poznaniu. Po raz pierwszy, ze względu na trudną sytuację epidemiczną  Turniej odbywał się w formie częściowo zdalnej. Uczniowie pracowali w swoich szkolnych pracowniach pod opieką nauczycieli i bacznym okiem kamery internetowej, przez którą cały czas obserwowała ich Komisja Oceniająca w składzie Stanisław Butka, Katarzyna Mojzykiewicz, Piotr Koperski, Izabela Różańska i Arkady Mojzykiewicz.

W Turnieju wzięło udział 9 uczniów z 3 szkół branżowych i wszyscy świetnie poradzili sobie z zadaniami. Na początek przystąpili on-line do testu z wiedzy zawodowej, a później do pracy praktycznej. Uczestnicy mieli do wykonania pieczywo wyborowe (bułki zwykłe, kajzerki lub knyple oraz plecionki), pieczywo półcukiernicze (rogale, chałki i drożdżówki), a także eksponat artystyczny. Uczniowie zdalnie, za pośrednictwem kamer zaprezentowali swoje prace oraz dodatkowo przesłali zdjęcia, na których Komisja mogła przyjrzeć się dokładnie wszystkim wyprodukowanym wyrobom.

Protokół finałowy

Skip to content