17 i 18 marca 2021 roku odbył się finał XXII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. Organizatorem Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności jest Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Katedra Jakości i Bezpieczeństwa Żywności z siedzibą Komitetu Głównego w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
W eliminacjach szkolnych brało udział 610 uczniów z 40 szkół. W etapie okręgowym uczestniczyło 159 uczniów z 34 szkół. Do finału zakwalifikowano 65 uczniów z 22 szkół, w tym cztery uczennice Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
W tym roku szkolnym wszystkie etapy olimpiady były przeprowadzone w formie on-line. Uczestnicy w etapie centralnym w pierwszej części rozwiązywali test on-line.
Z tego etapu wyodrębniono 13 laureatów, którzy zdobyli największą ilość punktów.
Grupa uczestników przystąpiła do etapu ustnego, który składał się z 2 części. W pierwszej części finaliści odpowiadali na pytania quizowe z bloku przetwórczego, analitycznego i ekonomicznego.
Wyodrębniono 6 uczestników, którzy odpowiadali na dwa pytania z bloku przetwórczego. Zwyciężyła uczennica Eliza Suchorab z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.
Laureaci etapu centralnego Olimpiady wykazali się niesamowicie wysokim poziomem wiedzy i umiejętnościami. Jesteśmy dumni, że wśród finalistów możemy zobaczyć 2 nazwiska uczennic z naszej szkoły z klasy 3TH Olga Ratajczak i 4TH Maria Flisiak.
Sekretarz Olimpiady Małgorzata Balcerek
z-ca sekretarza Hanna Litkowska
Lista laureatów finalistów
XXII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności