Finał XXII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności

17 i 18 marca 2021 roku odbył się finał XXII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności.  Organizatorem Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności jest Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Katedra Jakości i Bezpieczeństwa Żywności z siedzibą Komitetu Głównego w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.

W eliminacjach szkolnych brało udział 610  uczniów z 40 szkół. W etapie okręgowym uczestniczyło 159 uczniów z 34 szkół. Do finału zakwalifikowano 65 uczniów z 22 szkół, w tym cztery uczennice  Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.

W tym roku szkolnym wszystkie etapy olimpiady były przeprowadzone w formie on-line. Uczestnicy w etapie centralnym  w pierwszej części rozwiązywali test on-line.

Z tego etapu wyodrębniono 13 laureatów, którzy zdobyli największą ilość punktów.

Grupa uczestników przystąpiła do etapu ustnego, który składał się z 2 części. W pierwszej części finaliści odpowiadali na pytania quizowe z bloku przetwórczego, analitycznego i ekonomicznego.

Wyodrębniono 6 uczestników, którzy odpowiadali na dwa pytania z bloku przetwórczego. Zwyciężyła uczennica Eliza Suchorab  z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.

Laureaci etapu centralnego  Olimpiady wykazali się niesamowicie wysokim poziomem wiedzy i umiejętnościami. Jesteśmy dumni, że wśród finalistów możemy zobaczyć 2 nazwiska uczennic z naszej szkoły z klasy  3TH Olga Ratajczak i 4TH Maria Flisiak.


Sekretarz Olimpiady Małgorzata Balcerek

z-ca sekretarza Hanna Litkowska

Lista laureatów finalistów
XXII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności

Skip to content