CZERWONO NA WARZYWNEJ

Dzień Dawcy Szpiku – 13 października – doskonała okazja, by przybliżyć ten temat, obalić mity, przekonać, że warto. Czerwono było również na Warzywnej. Odwiedziła nas bowiem Drużyna Szpiku. Podczas spotkań z przesympatycznymi ludźmi uczniowie mogli dowiedzieć się wszystkiego na temat tego, jak uratować komuś życie. O działaniu Drużyny Szpiku oraz Fundacji Anny Wierskiej „Dar Szpiku” opowiedziała nam Dorota Raczkiewicz – prezes Fundacji. Poza tym mogliśmy porozmawiać z tymi, którzy na co dzień są częścią Drużyny Szpiku. Stanisławem Furmaniakiem, dziennikarzem, Juliuszem Podolskim, dziennikarzem i współzałożycielem Poznańskiego Klubu Biesiadników, czy Szymonem Ziółkowskim, mistrzem olimpijskim w rzucie młotem. Sporo emocji wywołała jednak Alicja, która w sierpniu uratowała komuś życie – opowiedziała, jak wyglądało przygotowanie do oddania szpiku, jak przebiegała procedura, jak się czuje, czy uważa się za bohatera. Ale przede wszystkim Alicja rozwiewała mity i wątpliwości, które przez lata narosły wokół oddawania szpiku. Dodamy jeszcze, że w tym czasie, w którym w szkole odbywały się spotkania, część szkolnej młodzieży pojechała oddawać krew.


I tak Drużyna Szpiku wkroczyła do Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego i zostanie tutaj na dłużej.


Ewa Łukaszewska

Skip to content