Finał XXV Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności

W dniach 11 i 15 marca 2024 roku odbył się finał XXV Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy
o Żywności.  Organizatorem Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności jest Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Katedra Jakości i Bezpieczeństwa Żywności z siedzibą Komitetu Głównego w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.

W eliminacjach szkolnych brało udział 1224  uczniów z 81 szkół. W etapie okręgowym uczestniczyło 235 uczniów z 60 szkół. Do finału zakwalifikowano 147 uczniów z 49 szkół, w tym sześcioro uczniów  Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.

W tym roku szkolnym test został przeprowadzony w formie on-line. Na podstawie testu wyodrębniono 13 laureatów z Rypina, Kielc, Bydgoszczy, Tomaszowa Mazowieckiego i Iwonicza-Zdroju.

Grupa uczestników przystąpiła do etapu ustnego, który składał się z dwóch części. W pierwszej części finaliści odpowiadali na pytania indywidualne z bloku przetwórczego a w drugiej na pytania wspólne z 3 bloków: przetwórczego, analitycznego i ekonomicznego.

Z etapu ustnego wyodrębniono sześcioro laureatów, którzy zdobyli największą ilość punktów z części pisemnej i ustnej.

Zawodnicy przystąpili do ostatniej części olimpiady, którą był Quiz.

Laureaci  odpowiadali na pytania quizowe z bloku przetwórczego, analitycznego i ekonomicznego.

Zwycięzcą Olimpiady został Konrad Majewski z Zespołu Szkół nr 3 w Rypinie.

Laureaci etapu centralnego  Olimpiady wykazali się wysokim poziomem wiedzy i umiejętności.

Jesteśmy dumni, że wśród finalistów są nazwiska uczennic z naszej szkoły z klasy  5PT Kornelia Brzechczyn, z klasy 4T Marta Wrzaskowska.

 

Gratulujemy!

Sekretarz Olimpiady Małgorzata Balcerek

z-ca sekretarza Hanna Litkowska

Skip to content