W dniach 11 i 15 marca 2024 roku odbył się finał XXV Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy
o Żywności. Organizatorem Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności jest Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Katedra Jakości i Bezpieczeństwa Żywności z siedzibą Komitetu Głównego w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
W eliminacjach szkolnych brało udział 1224 uczniów z 81 szkół. W etapie okręgowym uczestniczyło 235 uczniów z 60 szkół. Do finału zakwalifikowano 147 uczniów z 49 szkół, w tym sześcioro uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
W tym roku szkolnym test został przeprowadzony w formie on-line. Na podstawie testu wyodrębniono 13 laureatów z Rypina, Kielc, Bydgoszczy, Tomaszowa Mazowieckiego i Iwonicza-Zdroju.
Grupa uczestników przystąpiła do etapu ustnego, który składał się z dwóch części. W pierwszej części finaliści odpowiadali na pytania indywidualne z bloku przetwórczego a w drugiej na pytania wspólne z 3 bloków: przetwórczego, analitycznego i ekonomicznego.
Z etapu ustnego wyodrębniono sześcioro laureatów, którzy zdobyli największą ilość punktów z części pisemnej i ustnej.
Zawodnicy przystąpili do ostatniej części olimpiady, którą był Quiz.
Laureaci odpowiadali na pytania quizowe z bloku przetwórczego, analitycznego i ekonomicznego.
Zwycięzcą Olimpiady został Konrad Majewski z Zespołu Szkół nr 3 w Rypinie.
Laureaci etapu centralnego Olimpiady wykazali się wysokim poziomem wiedzy i umiejętności.
Jesteśmy dumni, że wśród finalistów są nazwiska uczennic z naszej szkoły z klasy 5PT Kornelia Brzechczyn, z klasy 4T Marta Wrzaskowska.
Gratulujemy!
Sekretarz Olimpiady Małgorzata Balcerek
z-ca sekretarza Hanna Litkowska