VIII Ogólnopolski Turniej Kucharski

W dniach 12-13 marca 2024 r. w naszej szkole odbyła się VIII edycja Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego pod patronatem Krajowej Rady Gastronomii i Cateringu. Organizatorami są: Wielkopolska Izba Rzemieślnicza, Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy oraz Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu. Sekretarzami Turnieju odpowiedzialnymi za organizację oraz opracowanie merytoryczne są: Małgorzata Mager i Anna Saj. Tegoroczna edycja finansowana była z programu Fundusze Promocji.

O tytuł najlepszego walczyło w tym roku 11 uczniów kształcących się w zawodzie kucharz. Reprezentowali oni 6 szkół z województwa lubelskiego, podlaskiego, zachodniopomorskiego oraz wielkopolskiego. Uczestnicy Turnieju mieli możliwość sprawdzić swoją wiedzę teoretyczną i umiejętności praktyczne oraz zaprezentować swój talent podczas przygotowywania potrawy konkursowej z wykorzystaniem wieprzowiny i jej przetworów.

Rywalizację rozpoczął quiz obejmujący wiedzę ogólną z zakresu przygotowania i wydawana dań. Po nim młodzież odpowiadała na pytania quizowe z charakterystyki towaroznawczej mięsa zwierząt rzeźnych, jego składu chemicznego i wartości odżywczej, obróbki wstępnej i cieplnej oraz znajomości potraw z jego wykorzystaniem.  Kolejnym etapem były trzy zadania praktyczne, w ramach których uczniowie rozróżniali różne rodzaje produktów spożywczych, które ufundowała forma Selgros Cash&Carry. W ostatnim etapie Turnieju uczestnicy wykonywali według opracowanej przez siebie receptury potrawy konkursowe, w których królowała wieprzowina i jej przetwory.  Uczniowie zmotywowani chęcią wygranej z wielkim zapałem przystąpili do wykonania potrawy konkursowej zgodnie z tematyką Turnieju. Wszyscy uczestnicy wykazali się ogromnym profesjonalizmem i sercem do gotowania. Wykonane przez uczestników potrawy były arcydziełami na talerzu, cieszyły nie tylko oko, ale także podniebienie. Poziom uczestników był bardzo wysoki i wyrównany.

W skład jury oceniającego uczestników Turnieju zasiedli: przewodniczący: Wojciech Wojtkowiak, wiceprzewodniczący: Andrzej Gołąbek oraz członkowie jury: gość specjalny – Tomasz Jakubiak oraz Grzegorz Gajda, Marcin Stelmaszyk, Karolina Mikołajczyk – Nieckarz i Sabina Guz.

Laureatami Turnieju zostali:

  • I miejsce: Franciszek Wachowiak z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu,
  • II miejsce: Eryk Rewers z Zespołu Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie oraz Jakub Sękowski z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu,
  • III miejsce: Bartosz Sokołowski z Zespołu Szkół nr 2 im. Bolesława III Krzywoustego w Kołobrzegu.

Nagroda specjalna za kreatywność przyznana została w tym roku Bartoszowi Sokołowskiemu z Kołobrzegu.

Zdobywcy pierwszych sześciu miejsc, którzy odbywają praktyki w zakładach zrzeszonych w Izbie Rzemieślniczej, podczas uroczystego zakończenia Turnieju, które odbyło się w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej, otrzymali zaświadczenia upoważniające do zwolnienia z części praktycznej egzaminu czeladniczego.

Natomiast laureaci i finaliści Turnieju, którzy otrzymali minimum 50% punktów, a podlegają pod Okręgową Komisję Egzaminacyjną, otrzymali zaświadczenia zwalniające z części pisemnej egzaminu zawodowego.

Dzięki hojności naszych licznych sponsorów Turniej uświetniły atrakcyjne nagrody dla wszystkich uczestników Turnieju, a zdobywcom 3 pierwszych miejsc wręczone zostały także statuetki i medale. Wszyscy finaliści, szkoły, które reprezentowali oraz zakłady pracy przygotowujące uczniów do udziału w Turnieju otrzymali pamiątkowe dyplomy.

Laureatom i finalistom gratulujemy wiedzy i umiejętności oraz pomysłowości i kreatywności podczas wykonywania potraw konkursowych. Życzymy odwagi i motywacji do podejmowania kolejnych nowych wyzwań, które zaowocują sukcesami.

Jury dziękujemy za profesjonalizm, rzetelność i sumienność podczas oceniania zmagań konkursowych oraz za cenne wskazówki i porady udzielane uczestnikom turnieju.

Do zobaczenia za rok!

Małgorzata Mager

Anna Saj

Skip to content