Jarmark Wielkanocny w Szreniawie 2024

W dniach 23 i 24 marca wraz z nadejściem wiosny Nasza szkoła uczestniczyła na terenie Muzeum Narodowe Rolnictwa I Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie w Regionalnym Konkursie Kulinarnym „Na Wielkanocnym Stole 2024”. Potrawami Konkursowymi ZSPS  były: Szynka z tłuszczykiem, Biała kiełbasa oraz Żurek Wielkanocny. Z pośród prawie 90 wystawionych do Konkursu potraw wielkanocnych ZSPS w Poznaniu został  Laureatem  II miejsca w Kategorii specjalnej dla Szkół Gastronomicznych za piękną i smaczną Szynkę z Tłuszczykiem  a jednocześnie otrzymał dwa wyróżnienia w Kategorii Potrawy Mięsne za Szynkę z Tłuszczykiem, Żurek Wielkanocny i Białą kiełbasę. Jurorem konkursu „Na Wielkanocnym Stole 2024” oraz gościem Jarmarku Wielkanocnego w Szreniawie była Katarzyna Bosacka.  W trakcie trwania Jarmarku uczniowie Naszej szkoły wraz z nauczycielkami zaprezentowały sposób przygotowania Żurku  wielkanocnego na zakwasie według tradycyjnej receptury wraz z  degustacją. Obok stoiska ZSPS był zaprezentowany również pokaz białej kiełbasy z degustacją przez Pana Przemysława Tecława.  Cieszymy się, że kolejny raz nasza Szkoła czyli ZSPS w Poznaniu zaliczyła podium w Konkursie.

Skip to content