XXVII edycja Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego im. Anny Butki

W dniach 21-22 marca 2024 r. odbyła się XXVII edycja Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego im Anny Butki, którego organizatorami są Wielkopolska Izba Rzemieślnicza i Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.

W tegorocznych zmaganiach uczestniczyło 11 uczniów z różnych regionów Polski. Uczniowie najpierw sprawdzili swoją wiedzę przystępując do testu teoretycznego a następnie przystąpili do zadań praktycznych. Zadaniem uczestników było uformowanie trzech różnych wyrobów z ciasta wyborowego – bułek, pieczywa regionalnego (np. kajzerek lub knypli) oraz plecionek. Następnie mogli sprawdzić swoje umiejętności formując wyroby z ciasta półcukierniczego czyli rogale, chałki zaplatane z przynajmniej 5 linek oraz drożdżówki. Na koniec zmagań mogli pochwalić się swoim talentem artystycznym wypiekając eksponat artystyczny z ciasta.

Komisja oceniająca pracowała w składzie Stanisław Butka – przewodniczący komisji oceniającej, Katarzyna Mojzykiewicz, Piotr Łakomy, Arkady Mojzykiewicz oraz instruktorzy i nauczyciele przedmiotów zawodowych Dawid Betka, Sabina Guz i Krzysztof Maśliński.

Podczas zakończenia finału, w Izbie Rzemieśliczego dowiedzieliśmy się, że w tegorocznej edycji uczniowie Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego z Poznania okazali się być najlepsi i po raz pierwszy w historii Turnieju całe podium należało do nich. Serdecznie gratulujemy Jakub, Szymon i Danylo.

Dziękuję sponsorom, bez wsparcia których zorganizowanie Turnieju byłoby niemożliwe:  Kuratorium Oświaty w Poznaniu; Wydziałowi Oświaty Urzędu Miasta Poznania; Centrum Wsparcia Rzemiosła, Kształcenia Dualnego i Zawodowego w Poznaniu; Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej; oraz firmom: Zeelandia, Puratos Polska; Komplet Polska; Dora Metal; Piekarni Cukierni Krzysztof i Leszek Nowaczyk, Zakłady Zbożowe Wałcz.

Serdeczne podziękowania składam również nauczycielom i uczniom ZSPS w Poznaniu, którzy pomagali w organizacji oraz podczas trwania XXVI finału Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego im. Anny Butki.

Zdobywcy pierwszych sześciu miejsc, którzy odbywają praktyki w zakładach zrzeszonych w Izbie Rzemieślniczej otrzymali zaświadczenia upoważniające do zwolnienia z części praktycznej egzaminu czeladniczego. A laureaci i finaliści Turnieju, którzy otrzymali minimum 50% punktów, zdający egzamin w Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej, otrzymali zaświadczenia zwalniające z części pisemnej egzaminu zawodowego.

Zapraszamy do oglądania galerii zdjęć

Skip to content