13 i 17 marca 2023 roku odbył się finał XXIV Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. Organizatorem Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności jest Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Katedra Jakości i Bezpieczeństwa Żywności z siedzibą Komitetu Głównego w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
W eliminacjach szkolnych brało udział 1022 uczniów z 67 szkół. W etapie okręgowym uczestniczyło 340 uczniów z 59 szkół. Do finału zakwalifikowano 111 uczniów z 41 szkół, w tym trzy uczennice Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
W tym roku szkolnym test został przeprowadzony w formie on-line. Na podstawie testu wyodrębniono 13 laureatów z Rypina, Jarosławia, Otwocka, Kielc i Suwałk.
Grupa uczestników przystąpiła do etapu ustnego, który składał się z dwóch części. W pierwszej części finaliści odpowiadali na pytania indywidualne z bloku przetwórczego a w drugiej na pytania wspólne z 3 bloków: przetwórczego, analitycznego i ekonomicznego.
Z etapu ustnego wyodrębniono sześcioro laureatów, którzy zdobyli największą ilość punktów z części pisemnej i ustnej.
Zawodnicy przystąpili do ostatniej części olimpiady, którą był Quiz.
Laureaci odpowiadali na pytania quizowe z bloku przetwórczego, analitycznego i ekonomicznego.
Zwycięzcą Olimpiady został Konrad Majewski z Zespołu Szkól nr 3 w Rypinie.
Laureaci etapu centralnego Olimpiady wykazali się niesamowicie wysokim poziomem wiedzy i umiejętnościami.
Jesteśmy dumni, że wśród finalistów są nazwiska uczennic z naszej szkoły z klasy 4GT Zuzanna Lewandowska, z klasy 4PT Daria Pyrzyńska.
Gratulujemy!
Sekretarz Olimpiady Małgorzata Balcerek
z-ca sekretarza Hanna Litkowska