XXIV Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności

13 i 17 marca 2023 roku odbył się finał XXIV Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności.  Organizatorem Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności jest Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Katedra Jakości i Bezpieczeństwa Żywności z siedzibą Komitetu Głównego w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.

W eliminacjach szkolnych brało udział 1022  uczniów z 67 szkół. W etapie okręgowym uczestniczyło 340 uczniów z 59 szkół. Do finału zakwalifikowano 111 uczniów z 41 szkół, w tym trzy uczennice  Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.

W tym roku szkolnym test został przeprowadzony w formie on-line. Na podstawie testu wyodrębniono 13 laureatów z Rypina, Jarosławia, Otwocka, Kielc i Suwałk.

Grupa uczestników przystąpiła do etapu ustnego, który składał się z dwóch części. W pierwszej części finaliści odpowiadali na pytania indywidualne z bloku przetwórczego a w drugiej na pytania wspólne z 3 bloków: przetwórczego, analitycznego i ekonomicznego.

Z etapu ustnego wyodrębniono sześcioro laureatów, którzy zdobyli największą ilość punktów z części pisemnej i ustnej.

Zawodnicy przystąpili do ostatniej części olimpiady, którą był Quiz.

Laureaci  odpowiadali na pytania quizowe z bloku przetwórczego, analitycznego i ekonomicznego.

Zwycięzcą Olimpiady został Konrad Majewski z Zespołu Szkól nr 3 w Rypinie.

Laureaci etapu centralnego  Olimpiady wykazali się niesamowicie wysokim poziomem wiedzy i umiejętnościami.

Jesteśmy dumni, że wśród finalistów są nazwiska uczennic z naszej szkoły z klasy  4GT Zuzanna Lewandowska, z klasy 4PT Daria Pyrzyńska.

 

Gratulujemy!

Sekretarz Olimpiady Małgorzata Balcerek

z-ca sekretarza Hanna Litkowska

Skip to content