W dniach 7 i 8 kwietnia 2022 r. finał XXV Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego im. Anny Butki. Organizatorami Turnieju są Wielkopolska Izba Rzemieślnicza oraz Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
W tegorocznym Turnieju wystartowało 11 uczniów z 5 różnych szkół z całej Polski. Zmagania rozpoczęły się od sprawdzenia wiedzy teoretycznej czyli testu wiadomości, później uczniowie przystąpili do wykonania zadań praktycznych – formowali i wypiekali po 3 rodzaje pieczywa wyborowego (bułki, pieczywo regionalne i plecionki) oraz półcukierniczego (rogale, chałki i drożdżówki) a także tworzyli eksponat artystyczny.
Komisja oceniająca pracowała w składzie: Stanisław Butka – przewodniczący komisji oceniającej, Arkady Mojzykiewicz i Leszek Nowaczyk oraz nauczyciele przedmiotów zawodowych Izabela Różańska, Ewa Nieczypor, Katarzyna Prościńska i Iwona Waluszyńska.
Pierwsze miejsce zajął Dominik – uczeń trzeciej klasy naszej szkoły, drugie miejsce Dominik z Lublina, a trzecie miejsce Emilia również z Lublina. Poziom prac uczestników był bardzo wyrównany – zapraszamy do oglądania zdjęć.
Serdecznie gratulujemy wszystkim finalistom, a także dziękujemy nauczycielom i instruktorom praktycznej nauki zawodu za przygotowanie uczniów.
Szczególne podziękowania składam nauczycielom i uczniom ZSPS w Poznaniu, którzy pomagali w organizacji oraz podczas trwania XXV finału Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego im. Anny Butki.
Serdecznie dziękuję również sponsorom, bez wsparcia których zorganizowanie Turnieju byłoby niemożliwe. Dziękuję: Kuratorium Oświaty w Poznaniu; Wydziałowi Oświaty Urzędu Miasta Poznania; Centrum Wsparcia Rzemiosła, Kształcenia Dualnego i Zawodowego w Poznaniu; Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej; oraz firmom: Spółdzielni Obrotu Towarowego Przemysłu Mleczarskiego; Puratos Polska; Komplet Polska; Dora Metal; Piekarni Cukierni Krzysztof i Leszek Nowaczyk.
Do zobaczenia w przyszłym roku na kolejnej edycji Turnieju.
Maria Lutowska
Zdjęcia z przebiegu turnieju można obejrzeć w zakładce Turnieje.