13 stycznia 2017 odbył się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu "Mikser Kulinarny" w ramach programu Szef dla Młodych Talentów. Poniżej link do materiału video.
2 grudnia 2016 r. grupa 40 uczniów naszej szkoły uczestniczyła w wycieczce do Miśni i Drezna. Wycieczkę zapoczątkowała wizyta w Miśni, kolebce Saksonii, uroczym miasteczku z pięknym zamkiem, zabytkową katedrą i niezapomnianymi widokami. Położona nad brzegiem Łaby swoją sławę zawdzięcza najstarszej w Europie fabryce porcelany, którą mieliśmy możliwość zwiedzić. Poznaliśmy historię oraz dzieje wyrobu tego niezwykłego materiału, wykorzystywanego do produkcji serwisów, naczyń i ozdób.
19 grudnia w Urzędzie Miasta Poznania odbyła się Inauguracyjna Sesja II Kadencji Młodzieżowej Rady Miasta Poznania. W obradach uczestniczyli uczniowie będący przedstawicielami poznańskich szkół ponadgimnazjalnych.
Naszą szkołę reprezentował Robert Nowakowski – uczeń klasy 2Ż. Robert wraz z pozostałymi delegatami złożył uroczyste ślubowanie i został oficjalnie przyjęty w poczet Młodzieżowych Radnych. Życzymy Robertowi samych sukcesów w wykonywaniu mandatu Radnego i godnego reprezentowania wszystkich uczniów naszej szkoły.
Link do strony Rady: http://mrm.poznan.pl/
Młodzież klas szkolących się w zawodzie technik technologii żywności uczestniczyła trzykrotnie w I semestrze w wykładach zorganizowanych specjalnie dla klas patronackich ZSPS przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Wykłady mają zawsze charakter popularno – naukowy, co sprawia, że wszyscy uczestniczący w wykładach słuchają ich z bardzo dużym zainteresowaniem. Oprócz uczniów klas 1, 2, 3, 4 T w wykładach uczestniczyły również panie profesor: Urszula Cicha, Hanna Litkowska, Maria Lutowska, Beata Rojewska i psycholog Monika Bartosiewicz.
Międzynarodowa sieć hoteli Accor jest autorem i organizatorem wyjątkowego projektu kulinarnego skierowanego do kucharzy hoteli sieci oraz uczniów szkół gastronomicznych – Culinary Excellence.
Jest to jedyny tego typu prestiżowy projekt kulinarny, mający na celu kształcenie młodych talentów w sieci Accor Hotels oraz stworzenie uczniom szkół gastronomicznych szansy nauki.
Dzisiaj (tj. 21.12.2016r.) przekazaliśmy do Schroniska dla Zwierząt w Poznaniu dary zebrane w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego przez uczniów, nauczycieli i rodziców.
W imieniu psów i kotów dziękuję bardzo.
Hania Litkowska
W tegorocznym plebiscycie na najładniejsze „Serce z piernika” zwyciężyła paulina Cugier z klasy 2T, która udekorowała piernik wykonując z masy cukrowej renifera (nr 11 na wystawie). W ocenie komisji konkursowej, którą stanowili nauczyciele przedmiotów spożywczych: p.Maria Lutowska p.Karolina Mikołajczyk -Nieckarz p.Izabela Różańska p. Jadwiga Jabłecka 1 miejsce – Julia Kurczaba kl. 1T ( nr 16 nawystawie) 2 miejsce – Paulina Cugier kl.2T ( nr 11 na wystawie) 3 miejsce – Karolina Stricke kl. 2C ( nr 12 na wystawie) 4 miejsce – Martyna Matuszak kl. 3CPW ( nr 1 na wystawie) 4 miejsce – Weronika Tylkowska kl.3CPK (nr 3 na wystawie) Gratulacje dla laureatów.
W dniu 14 grudnia w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego odbył się pokaz kulinarny o tematyce „Kuchnia tajska i owoce morza” dla uczniów klasy 3K. Naszym gościem był Grzegorz Parczewski – szef kuchni bydgoskiej restauracji " VILLA CALVADOS" oraz prezes Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza. Organizatorami pokazu byli nauczyciele: Karolina Mikołajczyk – Nieckarz, Marta Mielcarek – Kazimierska i Joanna Mormol. W organizacji pokazu pomógł nam ojciec jednego z uczniów – pan Bartłomiej Zwierzycki. Pan Grzegorz Parczewski przybliżył młodzieży przygotowanie potraw z wykorzystaniem owoców morza, tj. krewetek i kalmarów w kuchni tajskiej.
14 grudnia 2016 r. odbył się pierwszy etap konkursu językowego „Poliglota” z języka niemieckiego, w którym wzięło udział 22 uczniów z klas 1T, 1Ź, 2Ż, 3T, 3ŻH, 4T, 4ŻB i 4H. Do drugiego etapu zakwalifikowały się: Urszula Wojtas (4H) - 73,7 %, Daria Schmidt (4ŻB) - 72 %, Wiktoria Helwin (4T) - 65,5 %, Gabriela Sznajder (1Ż) - 65,5 %, Monika Krzyżaniak (4T) - 62 % oraz Patrycja Mądrecka (2Ż) - 62 %.
<< Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Następna >>
Copyright © ZSPS created by Michał Martyński